Nieuws

Ganzedijk: opknapbeurt in plaats van sloopkogel

De bewoners van het Noord-Groningse dorpje Ganzedijk hebben met de Provincie Groningen overeenstemming bereikt over de toekomstplannen voor het dorp. Uitgangspunt van de plannen is dat iedereen die dat wil, in Ganzedijk kan blijven wonen.


Leestijd: 1 minuut

Ganzedijk kwam begin 2008 uitgebreid in het nieuws door de plannen van de gemeente Reiderland om het gehele dorp met de grond gelijk te maken. Volgens een onderzoek van de Koöperatieve Architectenwerkplaats uit Groningen in opdracht van de gemeente, was er geen toekomst meer voor het grotendeels verlaten dorp en was de sloophamer de enige oplossing.

Dorpsbewoners reageerden woedend en kwamen met een eigen tegenplan, waarin zij aangaven desnoods zelf de woningen op te willen knappen. Na overleg met de bewoners zag de Stuurgroep Ganzedijk in oktober 2008 af van de sloop en begon het aan een toekomstplan voor het dorp.

In het nieuwe plan zal een groot deel van de huurwoningen worden opgeknapt. Particuliere eigenaren krijgen tegen kostprijs eveneens een opknapbeurt voor hun woning aangeboden. De bewoners van een aantal bouwkundig slechte woningen krijgen, als zij dat willen, nieuwe woonruimte aangeboden. Onteigening zal niet aan de orde zijn