nieuws

23 jan 2011, 12:12

Fysiek en verbaal geweld tegen agenten bij aanhoudingen

Bij verschillende aanhoudingen in Groningen, Leek en Veendam is verbaal en fysiek geweld gebruikt tegen agenten. Eén agent heeft zich onder doktersbehandeling moeten stellen. Bij de incidenten is gebruik gemaakt van een politiehond en pepperspray.
Bij verschillende aanhoudingen in Groningen, Leek en Veendam is verbaal en fysiek geweld gebruikt tegen agenten. Eén agent heeft zich onder doktersbehandeling moeten stellen. Bij de incidenten is gebruik gemaakt van een politiehond en pepperspray.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

In Groningen is een 19-jarige Winsummer aangehouden voor belediging van agenten. Agenten troffen hem in een bus waar hij geen geldig vervoersbewijs kon tonen en zich ook niet wilde legitimeren bij de buschauffeur. De man gaf zijn bewijs wel aan de gearriveerde agenten, maar ging door het lint toen een vriendin van hem dat niet wilde doen. Hij gaf bij de politie aan dat zijn vriendin niet met de agenten zou meegaan. Daarbij beledigde hij de agenten tweemaal. De man werd aangehouden en kon na het afleggen van een verklaring het bureau verlaten.De politie maakt wel een proces verbaal op.

In Leek hebben agenten 32-jarige man uit Tolbert aangehouden voor rijden onder invloed. Politieagenten zagen de Tolberter samen met een andere man zonder helm en slingerend op een bromfiets rijden. Ze hielden de mannen staande, nadat ze bijna onderuit waren gegaan. Beide mannen stonden alles behalve vast op hun benen. De Tolberter reageerde direct dwars en maakte duidelijk dat hij niet mee zou werken. Met behulp van meerdere agenten werd de verdachte aangehouden en in de boeien geslagen. Hij werd meegenomen naar het politiebureau. Daar werd de 32-jarige wederom agressief. Hij probeerde in de kamer een politieman te slaan. De agent wist de klap met zijn arm af te weren, maar raakte daarbij wel gewond en heeft zicht uiteindelijk onder doktersbehandeling laten stellen. Later weigerde de verdachte ook mee te werken aan de ademanalyse. Vanwege het geweld tegen de politieman werd de verdachte in een cel in Groningen ingesloten. De gewonde agent heeft al aangifte gedaan. De Tolberter wordt vandaag gehoord.

 

In Veendam hebben agenten een 42-jarige man uit Veendam en een 35-jarige vrouw uit Nieuw Buinen aangehouden. Ze zagen de man en de vrouw met hoge snelheid in een auto rijden en besloten het stel in de auto te controleren. De Veendammer bracht al snel zijn auto bij een oprit tot stilstand. De agenten namen direct een blaastest af van de bestuurder. Deze test wees uit dat de man vermoedelijk te veel gedronken had. Toen hij mee moest naar het politiebureau escaleerde de zaak. De Veendammer verzette zich fors tegen zijn aanhouding. Ook de vrouw bemoeide zich met het gevecht. Zij viel beide agenten aan. Uiteindelijk moesten zij pepperspray gebruiken. De man wist ondanks dit via zijn woning te vluchten. De vrouw werd wel direct aangehouden voor mishandeling en ambtsbelemmering. Met behulp van een politiehond kon ook de Veendammer op het Beneden Oosterdiep worden opgespoord en ingerekend. De verdachte werd hierbij wel enkele keren gebeten door de hond. De 42-jarige bleek na de ademanalysetest op het politiebureau 1 promille alcohol in zijn bloed te hebben. Zowel de man als de vrouw werden in een cel ingesloten. Zij worden vandaag gehoord.