nieuws

12 aug 2002, 00:12

Friezen rijden massaal Groningen binnen via verkeerde weg

Friese en Groningse automobilisten die vanuit de richting Drachten via het Julianaplein de Groningse binnenstad in wilden rijden zijn maandagmorgen verkeerd gereden. Jarenlang konden zij op dit drukste kruispunt van noord-Nederland linksaf slaan en zo de binnenstad van Groningen in rijden. Maar in het kader van een onderhoudsbeurt aan de zuidelijke ringweg in Groningen is deze afslag door Rijkswaterstaat verwijderd.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Hoewel het volgens een woordvoerder van Rijkswaterstaat zeer duidelijk staat aangegeven dat het baanvak voor ‘linksafffers’ is opgeheven, reden automobilisten gewoontegetrouw toch via die route de Groningse binnenstad in. Groningse agenten die de automobilisten wilden waarschuwen moesten opzij springen om het vege lijf te redden.
Het linksaf slaan vanuit de richting Drachten is opgeheven in het kader van een aanpak van de zuidelijke ringweg. Dat is de drukste weg in Noord-Nederland waar dagelijks 90.000 voertuigen over rijden. De zuidelijke rijbaan van die weg is sinds 5 juli gestremd geweest en zondag weer open gegaan. Volgens Rijkswaterstaat is het baanvak om linksaf Groningen binnen te rijden verwijderd omdat de meeste automobilisten vanuit Drachten rechtdoor rijden. Daardoor is voor hen nu meer ruimte geschapen. Automobilisten uit de richting Drachten die wel Groningen in willen rijden kunnen dat nu via drie alternatieve routes doen. Maandag in de loop van de middag leek het verkeer gewend aan de nieuwe situatie en staakte de Groningse politie de speciale surveillance op het Julianaplein.