nieuws

29 nov 2001, 00:12

Friese whizzkid fraudeert voor ton met creditcardnummers

Het Interregionale Fraude Team Noord (IFT) in Groningen heeft een 18-jarige whizzkid uit Friesland opgepakt voor een grootschalige creditcardfraude. De jongen heeft via het internet creditcardmaatschappijen en internetwinkels opgelicht voor meer dan een ton.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

De Fries wist de creditcardnummers van tientallen mensen te kraken via een programma dat hij van internet had gedownload. Door een lek in de beveiliging slaagde hij erin vele tientallen bestellingen te plaatsen bij internetwinkels in heel Nederland. Zo liet hij onder meer cd’s, bloemen, kleding, computers en een zonnebank thuisbezorgen.
Een deel van de spullen hield de jongen voor eigen gebruik, andere verkocht hij door via veilingsites op internet. De jongen gebruikte een gekraakte creditcardnummer nooit meer dan een paar keer om niet te veel op te vallen.
Het IFT kreeg de whizzkid in de gaten nadat zij werden geattendeerd op verdachte transacties door het bedrijf Interpay, dat het betalingsverkeer tussen de banken regelt. De politie nam een half jaar geleden tijdens het onderzoek bij de jongen al zijn administratie, tienduizenden guldens, diverse op internet bestelde goederen en zes computers in beslag.
Het onderzoek heeft ruim een jaar geduurd. Meer aanhoudingen in de zaak worden niet uitgesloten.