nieuws

20 mrt 2002, 00:12

Franse Amelie breekt ook Groningse bezoekersrecords

De Franse film ‘Le fabuleux destin d'Amélie Poulain’, die al vier maanden te zien is in het Filmcentrum Images, heeft inmiddels 200.000 bezoekers naar de Nederlandse bioscopen getrokken. ‘Amélie’ is hiermee veruit de best bezochte Franse ‘arthousefilm’ van de afgelopen twintig jaar.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Arthousefilms zijn doorgaans niet-commerciële films (anders dan de gangbare Hollywood-producties), die in kleine, onafhankelijke theaters worden vertoond.
Amélie vertelt het verhaal van een jong meisje dat zich ten doel stelt de levens van vrienden en onbekenden een positieve wending te geven. De film won de afgelopen maanden al verscheidene grote prijzen, waaronder een aantal Europese Oscars en vier Césars, onder meer voor beste film en beste regie. De film is inmiddels ook genomineerd voor vijf Amerikaanse Oscars, waaronder beste buitenlandse film en beste scenario. ‘Amélie’ wordt beschouwd als een serieuze kanshebber op de uitreiking aanstaande zondag.
Niet alleen in Nederland is ‘Amélie’ groot succes. In Frankrijk trok de film in enkele maanden acht miljoen bezoekers. Ook in Amerika brak ‘Amélie’ alle records door in vier maanden tijd dertig miljoen dollar op te halen.