nieuws

21 jun 2010, 10:10

Frank de Vries: ‘Groningse aanpak alternatief na afschieten 100.000-woningen-plan’

Wethouder Frank de Vries (PvdA) van ruimtelijke ordening in Groningen vindt het eigenlijk best wel begrijpelijk dat de minister een zeer ambitieus plan van het Noorden op het gebied van energiezuinige woningen heeft afgeblazen. Volgens de minister was het plan om voor 2015 100.000 woningen in het Noorden energiezuinig te krijgen, niet realistisch. Wethouder De Vries kan zich dit besluit van de minister wel voorstellen, maar dat is volgens hem geen enkele reden om minder ambitieus te zijn. Volgens hem is er een mogelijkheid om even ambitieus te blijven, en tegelijkertijd ook veel realistischer.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

‘Het Energieakkoord dat het Noorden wenste was zeer ambitieus, en dat was op zichzelf ook heel erg goed. Maar het plan stond wat ver van de realiteit. Nu de minister het heeft afgeblazen zou het jammer zijn wanneer we terug zouden zijn bij af, dat is hartstikke slecht voor de duurzaamheid’, aldus Frank de Vries.
Volgens hem was er vanuit ‘’het veld’’ al voor gewaarschuwd dat de bestuurders te ver voor de troepen uit gingen lopen, en dat het niet haalbaar is om in 2015 100.000 woningen in het Noorden energiezuinig te krijgen.
‘Eigenlijk was er sprake van een onnozele bestuurlijke methode, die iedereen ongelukkig maakte, zeker nu de minister het niet ziet zitten. Maar in de stad Groningen gaan we niet bij de pakken neerzitten. Wij hebben hier in Groningen een manier van werken gevonden, waarbij we voorop kunnen blijven lopen met het bevorderen de woonkwaliteit’.
Afspraken met ontwikkelaars
De Groningse aanpak houdt in dat er afspraken worden gemaakt met ontwikkelaars en bouwers, afspraken die verder gaan dan volgens het bouwbesluit noodzakelijk zijn. Volgens hem is het mogelijk om ambitieuzer te zijn dan officiële noodzakelijk is. ‘Dat is mogelijk door afspraken te maken waar iedereen zich happy bij voelt. Zorg dat iedereen in het bouwproces daar in mee gaat. Dat is een zaak die je niet even van bovenaf kunt regelen, maar daar moet je iedereen eerst toen zien te verleiden. Als dat je eenmaal lukt staat iedereen er achter en kan men enthousiast aan de slag met het uitvoeren van de hoge ambities’’.
Frank de Vries wil graag in overleg met de provincies Groningen, Friesland en Drenthe om te zien of deze manier van werken die in de stad Groningen vruchtbaar blijkt, in het hele Noorden kan worden nagevolgd. ‘Ik snap wel dat wij in het Noorden voorop willen lopen en ambitieus willen zijn, maar het moet wel te doen zijn. Ik zou daarom graag met de provincies overleggen of we met de in Groningen langzaam maar zeker ontwikkelde manier van werken misschien toch nog een heel stuk van de Noorden ambities kunnen realiseren’.