nieuws

10 feb 2003, 00:12

Fractievoorzitter PvdA vindt argumentatie SP over Grote Markt ‘volksverlakkerij’

Langzaam maar zeker begint de spanning al voelbaar te worden rond de Volksraadpleging over de Grote Markt-oostzijde, dit najaar. Nadat eerst de SP fel ageerde tegen de volksraadpleging en sprak van volksverlakkerij ‘omdat B en W toch haar eigen zin doordrijven’, springt nu de PvdA op de bres. Frank de Vries, fractievoorzitter van de PvdA in de gemeenteraad, vindt dat de SP demagogie bedrijft.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

In een ingezonden artikel in het Dagblad van het Noorden van woensdag 5 februari schrijft De Vries dat het volgens hem een zeer goede zaak is om inwoners van de stad bij de planvorming te betrekken. Dat is volgens hem duidelijk gebleken bij het referendum over de Grote Markt.
‘Dat toonde aan dat iedereen graag mee wil beslissen over grote en ingrijpende projecten in de binnenstad’. ‘Daarom heeft iedereen de mogelijkheid gekregen zelf plannen in te dienen voor verbetering of vernieuwing van de Grote Markt’, schrijft De Vries. Hij schrijft ‘werkelijk niet te begrijpen’ wat er mis mee is om de Groningse bevolking te betrekken bij de Volksraadpleging. Volgens hem staat de uitslag van de volksraadpleging allerminst van te voren vast. Want: ‘De volksraadpleging gaat niet over één plan, maar over meerdere varianten. Dat is een goede zaak. Daarnaast bestaat de mogelijkheid om aan te geven dat er niets hoeft te veranderen’.
Wat het punt van de parkeergarage betreft schrijft De Vries: ‘ Er is geen sprake van dat er alsnog een garage onder de Grote Markt komt. Op de plek waar nu al een parkeergarage is, blijft een parkeergarage. Die staat wellicht straks niet boven, maar onder de grond. Maar ook hiervoor geldt: de Groningers kiezen zelf!’. Volgens De Vries is de Volksraadpleging een serieuze poging om iedereen te laten meebeslissen over wat er aan de Grote Markt gebeurt. ‘Degene die beweert dat de Volksraadpleging volksverlakkerij is, plaatst zich buiten de democratische arena.’