nieuws

02 sep 2011, 09:09

Fotowedstrijd Groninger Kerken groot succes

De jaarlijkse fotowedstrijd van de Stichting Oude Groninger Kerken (SOGK) was ook nu weer een groot succes. De jury diende uit veel inzendingen een keuze te maken voor de Kerkenkalender 2012. Er werd ook een overall winnaar gekozen. Wieger de Wit uit Boerakker won die prijs met zijn foto van het interieur van de kerk van Midwolde.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

De jury was lovend over de winnende foto: ‘Een uitstekend oog voor detail met een bijzonder geslaagd gebruik van het zogenaamde scherpte-diepte bereik. Dit alles in een smaakvolle en strakke compositie waarbij de stelregel ‘less is more’ heel goed werd toegepast. Het prachtig en haarscherpe detail van houtsnijwerk in de preekstoel gecombineerd met een onscherp maar duidelijk herkenbaar rouwbord op de achtergrond, geeft in één oogopslag de pracht en praal van deze rijk gevulde kerk weer. Ook technisch gezien is deze plaat uitstekend gelukt. Ondanks de grote lichtcontrasten is zowel in de donkere als lichte partijen voldoende tekening, waardoor detail en sfeer een goed geheel vormen. Een terechte winnaar!’

Donderdag 1 september heeft de heer De Wit zijn prijs in ontvangst genomen tijdens een feestelijke bijeenkomst in de Remonstrantse kerk in Groningen. De prijs bestaat uit een prominente plek voor de winnende foto op de voorkant van de nieuwe kerkenkalender en een 3-daags arrangement bij erfgoedlogies Nieuw - Midhuizen in de Westpolder. De overige twaalf winnaars gingen met een goed gevulde cadeautas naar huis. Alle foto’s zullen op de kalender geplaatst worden.

Dat het niet makkelijk was voor de jury een selectie te maken uit de vele inzendingen blijkt uit de volgende woorden van fotograaf en jurylid Omke Oudeman: ‘ Er is een groot aantal inzendingen waarbij velen wel degelijk goed naar de voorwaarden hebben gekeken en ook de details en interieurs van de kerken voor de lens hebben gehad. Jammer genoeg ook mooie foto's van kerken die niet in het bezit van de stichting zijn en die derhalve moesten afvallen. Gelukkig bleef er genoeg materiaal over om het de jury ook dit jaar weer moeilijk te maken. Verrassende standpunten, originele invalshoeken en fraai lijnenspel in goede composities. Het maakte het werk van de jury moeilijk maar daardoor wel heel leuk!’

Alles winnende foto’s zijn te bekijken op de website van de SOGK: www.groningerkerken.nl/fotowedstrijd. De kalender met daarop twaalf foto’s is vanaf begin oktober bij de stichting te bestellen.