nieuws

06 nov 2011, 13:01

Fotografie centraal in symposium BK050 in Groningen

Fotografie voorbij de digitale revolutie: een symposium over de positie van de fotograaf en de fotografie. BK050 nodigt vijf sprekers uit die vertellen over hun werk en die hun persoonlijke visie geven op actuele ontwikkelingen in de hedendaagse fotografie: Isabella Rozendaal, Rein Jelle Terpstra, Jaap Scheeren, Andrea Stultiens en Henk Wildschut. Het symposium vindt plaats op zondag 20 november van 10.15 tot 17.00 uur in het Kunstencentrum aan de Walstraat 34 te Groningen.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

In tegenstelling tot tekenen of schilderen is fotografie een medium dat zich ver voorbij het artistieke domein uitstrekt. Ons leven is doordrenkt met fotografie: in kranten, in de openbare ruimte, in tijdschriften en op het internet. De hedendaagse fotografie is een bijzonder dynamisch en hybride medium in handen van zowel amateurs als professionals, zoals journalisten, kunstenaars en wetenschappers. Daarnaast is de fotografie in de afgelopen decennia opgeschoven naar het domein van de beeldende kunst, zijn de grenzen tussen documentaire fotografie en beeldende kunst vervaagd en heeft de digitalisering definitief de foto als betrouwbare getuigenis van de werkelijkheid van de kaart geveegd.
Door de digitale revolutie is fotografie vluchtiger geworden. Niet meer het papieren familiealbum met een gelimiteerd aantal kiekjes, maar de website Flickr waar meer dan 3000 foto's per minuut op worden geplaatst. Nieuwswebsites verversen hun foto's razendsnel waarbij professionele foto's soepeltjes worden gecombineerd met amateurshots. Kortom, de levensduur van een foto lijkt slechts kort en de omloopsnelheid groot.

Dit alles roept vragen op over de positie van de fotograaf en de fotografie. Hoe verhoudt je je als fotograaf tegenover deze ontwikkelingen? Wie is je publiek? Hoe verhoudt de fotografie zich tot de beeldende kunst en andere disciplines zoals video en het geschreven woord? Hoe verklaren we de toegenomen populariteit van het fotoboek?

Deze en ongetwijfeld nog vele andere vragen zullen tijdens het symposium aan bod komen naar aanleiding van de verhalen van de gastsprekers en gesprekken onder leiding van dagvoorzitter David Stroband.

Zondag 20 november, locatie: Kunstencentrum, Walstraat 34, aanvang 10.15 uur
Meer info en reserveren via www.bk050.nl of 050-8507100