nieuws

15 aug 2007, 14:02

Forse stijging kinkhoestgevallen

Het aantal gevallen van kinkhoest in Nederland is de afgelopen maanden fors gestegen. Volgens het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) worden sinds mei elke week ongeveer 175 nieuwe gevallen gemeld. In dezelfde periode vorig jaar ging het om gemiddeld 90 meldingen, aldus het RIVM dinsdag.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Een verklaring is er volgens het instituut niet. ‘’Het is bij kinkhoest vrij normaal dat er om de drie a vier jaar weer een piek in het aantal gevallen is”, aldus een woordvoerder.

De forse stijging heeft het RIVM doen besluiten alle landelijke GGD’s op te roepen alert te zijn. Ook huisartsen is gevraagd extra waakzaam te zijn op eventuele nieuwe patiënten.

Volgens de zegsman zijn het steeds vaker adolescenten en volwassenen die besmet raken met kinkhoest. Dit zou komen omdat sinds 2001 kinderen op 4-jarige leeftijd voor een tweede maal worden gevaccineerd tegen de ziekte. Tot die tijd werden alleen pasgeborenen gevaccineerd.

Kinkhoest is erg besmettelijk. Besmetting vindt plaats door hoesten en niezen. Patiënten kampen met ernstige hoestbuien, zijn hangerig, moeten soms overgeven en kunnen last hebben van benauwdheid. Voor kinderen jonger dan één jaar kan kinkhoest dodelijk zijn.