nieuws

09 sep 2011, 07:07

Oplopende leegstand gebouwen in Groningen “snel aanpakken”

In Groningen staan steeds meer forse gebouwen leeg. ‘De Zwarte Doos’, verzorgingshuis Hunzerheem in Selwerd; het voormalige klooster en AZC Mariënholm in de Rivierenbuurt en het KPN gebouw aan het Hoendiep. GroenLinks vindt dat er snel een plan van aanpak moet komen.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

De Open Monumentendag 2011, die aanstaande zaterdag zijn 25e editie beleeft, heeft als thema ‘Nieuw gebruik – Oud gebouw’ en gaat over herbestemming. GroenLinks in Groningen wil snel plannen zien voor hergebruik van leegstaande gebouwen in Groningen. Vorig jaar zwengelde GroenLinks in de gemeenteraad de discussie aan over de aanpak van leegstand in de stad. Nog steeds wacht de fractie op concrete plannen.


Nu de eerste paal is geslagen voor de nieuwe Dienst Sociale Zaken en Werk op het Europapark valt ook te denken aan herbestemming van de Zwarte Doos aan de Eendrachtskade ZZ. En ook andere leegstaande gebouwen in de stad staan te schreeuwen om een nieuwe functie. Slechts een paar voorbeelden zijn het voormalige verzorgingshuis Hunzerheem in Selwerd en het voormalige klooster en AZC Mariënholm in de Rivierenbuurt en het KPN gebouw aan het Hoendiep.


In reactie zegde de wethouder in december 2010 een manifestatie Intense Verbouw’ toe. GroenLinks wil vaart achter het hergebruik van leegstaande gebouwen en wil nu van het College van B&W weten hoe het met de manifestatie staat. GroenLinks heeft daarover schriftelijke vragen gesteld.


Manifestatie Intense Verbouw


De naam voor de manifestatie Intense Verbouw kwam naar het voorbeeld van de eerdere manifestaties ‘Intense Hoogbouw’een ‘Intense Laagbouw’, waarbij vrijkomende locaties in het stedelijk gebied voor woningbouw geschikt moeten worden gemaakt. Bij de

‘Manifestatie Intense Verbouw’ gaat het er om herbestemming te vinden voor leegstaande en leegkomende gebouwen.Er staan veel gebouwen leeg die uitstekend hergebruikt kunnen worden. Het feit dat bijvoorbeeld zo’n 10% van de kantoorgebouwen ongebruikt leegstaat is GroenLinks een doorn in het oog.