nieuws

23 jun 2008, 10:10

Forse kritiek op woningbouw en architectuurkwaliteit

De vakjury van de Groninger Gebouwenenquête heeft forse kritiek op de toestand van de architectuur in Groningen. Zo zou de stad dit jaar weinig tot geen goede sociale woningbouw kennen en ontbreekt in nieuwe projecten vaak goed doordachte stedenbouw. Ook op architectonisch vlak had de jury meer verwacht. Evenmin was ze te spreken over de afwerkingsgraad en de vormgeving van de collectieve ruimten.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Dat werd gisteren bekend op de DAG van de Architectuur. Daar rondom organiseert Platform Gras, het architectuurcentrum van Groningen, samen met de Stichting DAG van de Architectuur en de Groninger Gezinsbode de enquête. Hierin kunnen publiek en vakjury zich uitspreken over de nieuwe gebouwen die het voorgaande jaar in Groningen zijn verschenen. Dit jaar waren vijftien gebouwen genomineerd; de vakjury verkoos het Ronald McDonaldhuis aan het Kooijkerplein tot winnaar, de publieksjury was het meest te spreken over het nieuwe gebouw van NOVO aan de Avondsterlaan.

Ondanks de kritiek had de vakjury ook nog positieve opmerkingen. Zo was er veel waardering voor de ruime en goed uitgewerkte woningplattegronden en wordt het als positief ervaren dat institutionele opdrachtgevers veel belang aan architectuur hechten: 'De uitdaging ligt nu voor om ook particuliere opdrachtgevers zover te krijgen', aldus het rapport. Naast het Ronald McDonaldhuis, met afstand verkozen tot nummer 1, vielen ook De Rokade van Arons en Gelauff Architecten en de Patiowoningen van Oving Architecten (gedeelde derde plaats), alsmede de Bernoulliborg van De Zwarte Hond (tweede plaats) in de jury-Top 3.