nieuws

08 apr 2002, 00:12

FNV: ‘Groningen kind van de rekening bij Gasunie-splitsing’

De vakbond FNV Bondgenoten vindt de plannen voor de splitsing van de Gasunie een slechte zaak voor de economie van Groningen en van het Noorden.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

‘De plannen leiden er toe dat het bedrijf in drieën zal worden gesplitst en dat de betekenis er van voor de economie van het noorden dus sterk afneemt. Minister Jorritsma heeft toegezegd dat zij op de belangen van Groningen en het noorden zal letten. Maar dat is een wassen neus, want de beslissing is in feite al genomen en er zijn geen waarborgen voor behoud van banen in het noorden’, zegt bestuurder Henk Korthof.
Volgens Korthof ligt het voor de hand dat Shell en Exxon de Groningse medewerkers die voor haar nieuwe gasbedrijf gaan werken straks zal vragen naar de Randstad te verhuizen. ‘Daarbij zijn honderden arbeidsplaatsen betrokken. Dit is een slag voor de noordelijke economie. Want eerst verdwenen al de besliscentra van KPN en Philips in Groningen, en nu volgt Gasunie’.
Een woordvoerder van de provincie Groningen laat weten de plannen eerst goed te willen bestuderen alvorens te reageren. ‘Wij zullen in elk geval alles doen om zoveel mogelijk werkgelegenheid te behouden’.