nieuws

07 jul 2000, 00:12

FNV: ‘Geen gedwongen ontslagen bij Philips’

Philips zal alles in het werk stellen om bij de verhuizing uit Groningen gedwongen ontslagen te voorkomen. Dat heeft vakbondsbestuurder J. Maatje van FNV Bondgenoten bevestigd. Het concert heeft de FNV donderdag ingelicht over het feit dat de Domestic Appliances and Personal Care (DAP) in Groningen naar een nieuwe locatie in een centraler deel van het land wordt verplaatst.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

De verhuizing betekent voor Groningen het verlies van 250 arbeidsplaatsen. De reden is dat er met name op het gebied van marketing te weinig personeel in het noorden te vinden is.
Het personeel zal de kans worden geboden mee te verhuizen naar de nieuwe locatie. Alleen personeel dat voor de scheerapparatenfabriek in Drachten werkt wordt overgeplaatst. Voor mensen die niet weg willen uit Groningen wordt een sociale regeling gemaakt waarover in augustus wordt onderhandeld. Vrijdag wordt het personeel ingelicht over de plannen.
Het hoofdkantoor van de divisie DAP is het enige divisie-hoofdkantoor dat niet in Eindhoven of Amsterdam is gevestigd. Philips heeft aangekondigd haar besluit vrijdag tijdens een persconferentie in Groningen toe te lichten.
Vijf jaar geleden was er ook al sprake van dat Philips haar hoofdkantoor uit Groningen zou terugtrekken, maar na intensief overleg met noordelijke politici kwam Philips toen op dat besluit terug. Wel verkocht Philips toen haar gebouwencomplex, omdat vervolgens te gaan huren. Dit huurcontract loopt over anderhalf jaar af.