nieuws

14 feb 2014, 09:09

FNV Bondgenoten stapt naar de rechter “om truc garnalenbedrijf Heiploeg in Zoutkamp aan te pakken”

FNV Bondgenoten vindt dat het persobeel het kind van de rekening is bij het zoveelste faillissement van Heiploeg. De vakbond vindt het nu welletjes en stapt naar de rechter.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

FNV Bondgenoten stapt naar de rechter om de verslechteringstruc in arbeidsvoorwaarden van garnalenbedrijf Heiploeg uit Zoutkamp aan te pakken. Het bedrijf ging failliet door een zogenaamde pre-pack constructie. Dat houdt in dat voordat het faillissement daadwerkelijk wordt uitgesproken, er door een stille bewindvoerder al een deal wordt afgesloten met een overnemende partij. Hierdoor verslechterden de arbeidsvoorwaarden van de werknemers. Zij raakten onder andere 11,5 ADV dagen kwijt, moesten de eindejaarsuitkering van 7,25% en de onregelmatigheidstoeslagen inleveren en de ouderendagen zijn komen te vervallen.

 

Faillissementengerommel

Petra Zuidema, bestuurder FNV Bondgenoten: “Er is hier sprake van ‘Overgang van Onderneming’. Daarom vinden wij dat de verslechteringen van de arbeidsvoorwaarden die de werknemers onder dwang hebben geaccepteerd ingetrokken moet worden door de huidige directie van Heiploeg. Daarnaast is het bij een ‘Overgang van Onderneming’ niet mogelijk om met de ‘oude’ directie in overleg met de ‘nieuwe’ directie de ontslaglijst samen te stellen. Er had een afspiegelingsbeginsel toegepast moeten worden, in plaats van willekeurig aanwijzen die wel en die niet door.”

 

Tot nu toe is er in Nederland wettelijk gezien niets geregeld over pre-pack. De vakbond vindt dat het hoog tijd is dat de politiek zorgt voor wetgeving die werknemers bij een faillissement beschermt en misbruik onmogelijk maakt.

 

Er werken ongeveer driehonderd mensen bij garnalenbedrijf Heiploeg in Zoutkamp.