nieuws

06 jan 2003, 00:12

Fluitactie GroenLinks Actie op NS-station Groningen

GroenLinks komt maandag 6 januari 's middags om zes uur met een opmerkelijke fluit-actie.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

GroenLinks-actievoerders houden op maandag 6 januari een fluitactie op meer dan 100 NS-stations in heel Nederland. Tijdens de middagspits blazen zij in de stations op conducteursfluitjes. Met het fluitsignaal laat GroenLinks weten dat het hoog tijd is om de trein weer in beweging te zetten. Er moet een einde komen aan de problemen bij de NS. Op het Hoofdstation in Groningen geeft kamerlid Ineke van Gent om 18.00 uur het eerste fluitsignaal.
De overheid investeert zo weinig in het spoor, dat zelfs noodzakelijk onderhoud daarvan te lijden heeft. Vertragingen en een onbetrouwbare dienstregeling zijn het gevolg. Daarbij is het volkomen onduidelijk, wie waarvoor verantwoordelijk is. En dan is de reiziger uiteindelijk het kind van de rekening.
Daarom bestaat De Belofte Aan de Reiziger uit vier punten: 1. Tot 2010 10 miljard investeren in het spoor, om te beginnen met een miljard extra jaarlijks. Daarmee besteedt GroenLinks van alle politieke partijen verreweg het grootste bedrag aan verbetering van het spoorwegennet. 2. De overheid moet de regie over het spoor weer in handen krijgen. 3. De opdeling van het spoorwegbedrijf moet ongedaan worden gemaakt. Railinfrabeheer, Verkeersleiding en het Reizigersbedrijf moeten weer gaan samenwerken. 4. De reiziger moet een redelijke prijs voor een goed product. Geen absurde prijsverhogingen. Veel betere service bij storingen en vertragingen.