nieuws

29 mrt 2012, 10:10

Financieel tekort voor Groningen tientallen miljoenen groter

De gemeente Groningen heeft een financieel tekort dat tientallen miljoenen groter is dan tot nu toe gedacht.
De gemeente Groningen heeft een financieel tekort dat tientallen miljoenen groter is dan tot nu toe gedacht.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Dat maakte wethouder Karin Dekker gisteravond bekend tijdens de gemeenteraadsvergadering. Eerder al liet wethouder Dekker weten dat er een tekort dreigt van 110 miljoen euro. Gisteravond maakte ze bekend dat daar nog 25 tot 40 miljoen euro bij kan komen.


De jongste financiële tegenvaller wordt veroorzaakt door tegenvallende verkoop van bedrijventerreinen en van kavels voor woningen.
 

De gemeenteraadsfracties maken zich nu zich grote zorgen over de dreigende tekorten. De gemeenteraad van Groningen nam een motie aan waarin de wethouder wordt gevraagd voortaan elke twee maanden een overzicht te geven van de financiële situatie.


Ook moet er snel een voorstel komen over de manier waarop de tekorten kunnen worden weggewerkt.

 De voorziene tekorten komen niet uit de lucht vallen. Eerder dit jaar hadden B en W de gemeenteraad al laten weten dat er mogelijk tekorten zouden kunnen ontstaan bij de bedrijven-terreinen, ten gevolge van de crisis. Toen betrof het nog een ruwe inschatting, maar deze is nu aanzienlijk concreter geworden en lijkt dus uit te kunnen draaien op een strop van 40 miljoen.


Tram


Volgens wethouder Karin Dekker is het te simpel om de tekorten te trachten op te lossen door nu maar af te zien van de plannen voor de tram. ‘Die plannen voor de tram worden op een heel andere manier gefinancierd. Dat is allemaal geregeld via het Rijk. Dus als wij nu de tram zouden laten schieten, dan lossen we daarmee de tekorten op de bedrijventerreinen nog niet op. Het enige is dat we dan de toegezegde Rijksmiddelen voor de tram teruggeven aan het Rijk. En het mobiliteitsprobleem voor de binnenstad van Groningen wordt dan niet opgelost.’


Toch liet de wethouder weten dat alle opties open blijven om via bezuinigingen dreigende tekorten het hoofd te bieden. ‘Wij sluiten niets uit’, aldus vanmorgen desgevraagd een woordvoerder van de gemeente Groningen.