nieuws

06 nov 2001, 00:12

Filmfestival Ciné Premières: Frans Film in Groningen

Onlangs is in Groningen het Franse filmfestival Ciné Premières van start gegaan. In het kader daarvan zijn er nog tot 15 november tal van Franse films te bewonderen.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Het festival opende succesvol met Le fabuleux destin d’Amélie Poulain, door Frankrijk voorgedragen voor de Oscar voor de beste niet-Engelstalige film in 2002. De openingsvoorstellingen waren in Groningen, Den Haag en Amsterdam volledig uitverkocht. Cine Premières duurt nog tot en met 15 november. De films zijn te zien in diverse bioscopen en filmhuizen in Groningen (stad en provincie), Leeuwarden, Den Haag, Amsterdam, Rotterdam en Nijmegen.
Ook dit jaar zijn weer een aantal regisseurs uitgenodigd. Zij zullen kort iets vertellen over hun film en na afloop van de voorstelling is er gelegenheid voor het publiek om vragen te stellen. De volgende gasten hebben hun komst bevestigd: Ø Philippe Le Guay, regisseur van Trois Huit. Een relatief onbekend filmer die met Trois Huit een integer hedendaags drama heeft gemaakt dat zich afspeelt in het arbeidersmilieu in "la France profonde". Le Guay geeft acte de présence op 10 november in Groningen (Filmcentrum Poelestraat, 20.00 uur) en 11 november op het Noordelijk Filmfestival in Leeuwarden (Stadsschouwburg de Harmonie, 16.00 uur), waar zijn film is opgenomen in de Interregiocompetitie en kans maakt op een prijs van € 10.000. Ø Anne Villacèque maakte twee documentaires alvorens zij haar eerste speelfilm Petite Chérie realiseerde. Zij zal op 10 november aanwezig zijn in Amsterdam (Rialto, 22.00 uur) en op 11 november in Den Haag (Haags Filmhuis, 19.15 uur).