nieuws

23 jan 2003, 00:12

File van rollators in Groningse stemlokalen

De opkomst bij de verkiezingen in Groningen lijkt wat hoger te liggen dan bij de vorige Tweede Kamerverkiezingen. De gemeente Groningen meldt vanuit het Stadhuis, waar alle cijfers vanuit de stemlokalen in de stad binnenkomen, dat de opkomst rond twee uur woensdagmiddag 35,3 procent was, tegen 34,9 procent afgelopen mei.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Op het stadhuis meldde zich tot dusverre tegen de veertig procent van de kiezende burgers. In het zuiden van de stad werd zelfs al een opkomst van 45,8 procent gemeten. In de stad doen zich tot dusverre geen problemen voor rondom de verkiezingen.
,,Van de 920 te verwachten ‘klanten’ zijn er rond half vier woensdagmiddag om precies te zijn 427 langs geweest’’, zegt voorzitter J. Noord van het stembureau in de Vondelflat, een verzorgingsflat voor senioren.
,,Het is opvallend dat er nu, naarmate de dag vordert, toch meer veel oudere mensen komen. Dat betekent dat we meer dan vanmorgen moeten bijspringen om de mensen wegwijs te maken met de knopjes op de machine’’. De inwoners van de flat blijken trouwe stemmers, stelt hij vast. ,,Ze stemmen zo’n beetje allemaal’’. Niet alleen de vele knopjes zorgen soms voor wat oponthoud bij het stemproces. ,,De oudere mensen zijn vaak moeilijk ter been en maken vaak gebruik van een rollator. Dat betekent dat er soms behoedzaam manoeuvreren nodig is om het kiezen tot een goed einde te brengen, zeker als er enkele mensen die met een rollator lopen op elkaar moeten wachten’’.
Vanmorgen was het al vroeg even behoorlijk druk in het centrum, maar door de harde regen, zo vermoedt Noord, werd het woensdagmiddag iets minder druk. ,,Maar straks na vijven verwacht ik weer een nieuwe golf stemmers’’.