nieuws

14 jul 2009, 15:03

Fikse verkeershinder zuidelijke ringweg Groningen

Rijkswaterstaat verwacht dat het verkeer op de zuidelijke ringweg Groningen vanaf komende donderdag 16 juli 2009 extra hinder ondervindt van de werkzaamheden aan de Julianabrug. Waren er al sinds dinsdag 7 juli omleidingen voor het verkeer uit de richting Drachten. Vanaf donderdag krijgt ook het verkeer dat vanaf het Julianaplein richting de westelijke ringweg wil met hinder te maken. Deze situatie blijft bestaan tot zaterdagavond 25 juli. Daarna is de ringweg ter hoogte van de Julianabrug in beide richtingen kort helemaal dicht. Vanaf maandagochtend 27 juli is de grootste verkeershinder echter voorbij, dan moet de klus aan de brug geklaard zijn.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

De werkzaamheden aan de Julianabrug vorderen gestaag. De aannemer kan daarom vanaf donderdag starten met het tweede deel van de werkzaamheden en dat is het vervangen van het westelijke brugdeel in de noordelijke rijbaan.

Vanaf donderdagochtend rijdt het verkeer daarom ter hoogte van de brug over de zuidbaan van de zuidelijke ringweg. Ook is vanaf dat moment de afslag richting westelijke ringweg (via het Vrijheidsplein) afgesloten omdat het werkverkeer via die kant naar werklocatie rijdt. Verkeer vanaf het Julianaplein richting westelijke ringweg wordt daarom omgeleid via de nieuwe aansluiting Stadspark. Zeker de eerste dagen verwacht Rijkswaterstaat dat het verkeer met name in de spits dit zal merken.

Inzet helikopter en adviesroutes
Om zoveel mogelijk verkeer van deze drukke oost-west route te halen, worden er daarom adviesroutes aangegeven voor het verkeer dat vanaf het Julianaplein richting de wijken Paddepoel, Vinkhuizen of richting Zuidhorn wil. De adviesroute loopt over het Europaplein, oostelijke en noordelijke ringweg. Omdat donderdag 16 juli het de eerste dag is van de nieuwe verkeerssituatie zet Rijkswaterstaat die dag tijdens de spits een helikopter in om het verkeer van boven goed te volgen. Eventueel kan er dan sneller worden ingegrepen.

 

Om de bebording te kunnen omzetten is vanaf woensdagavond 15 juli (21.00 uur) tot donderdagochtend 16 juli (06.00 uur) ook nog de oprit Groningen-zuid richting stad en het Emmaviaduct vanuit het centrum gestremd. Voor het verkeer uit die richtingen zijn korte omleidingsroutes ingesteld.

Het verkeer uit de richting van het Vrijheidsplein/Drachten wordt al sinds dinsdagavond 7 juli omgeleid. Vanuit die richting is de zuidelijke ringweg tussen het Vrijheidsplein en het Julianaplein nog afgesloten tot maandagochtend 27 juli (06.00 uur).