Nieuws

Fietsverbod in binnenstad na kritiek grotendeels teruggedraaid

Het fietsverbod in de binnenstad van Groningen wordt deels teruggedraaid. De binnenstad gaat op rustigere momenten weer open voor fietsers. Dat gebeurt na forse kritiek van de binnenstadondernemers.


Leestijd: 1 minuut

Fietsverbod in binnenstad na kritiek grotendeels teruggedraaid
Fietsverbod in binnenstad na kritiek grotendeels teruggedraaid

Het fietsverbod in de Folkingestraat is nu alleen maar van kracht op vrijdag en zaterdag van 12.00 tot 18.00 uur. Je mag dan wel met de fiets aan de hand door de winkelstraat lopen. Zodra er markt is, geldt de Vismarkt als voetgangersgebied. 

Fietsen was ook verboden op de Werkmanbrug bij het Groninger Museum. De gemeente heeft nu besloten dat dit verbod alleen geldt op de drukke momenten tussen 07.30 en 09.30 uur en 15.30 en 18.30 uur. Ook is de brug op zaterdagen van 13.00 tot 18.00 uur fietsvrij. 

Het fietsverbod in de Zwanestraat, de Brugstraat en de Vismarkt wordt opgeheven. Wel wordt iedereen opgeroepen om niet naast elkaar te fietsen en elkaar niet in te halen. 

Fietsparkeerverbod
Om zoveel mogelijk ruimte in de binnenstad te houden, blijft het fietsparkeerverbod wel van toepassing. Parkeren mag wel in de fietsvakken en extra fietsenrekken die zijn geplaatst. Alle fietsen buiten die rekken worden verwijderd en naar het tijdelijke depot op de Ossenmarkt gebracht. Je kunt je fiets daar voorlopig nog gratis ophalen, door te laten zien dat je de fietssleutel hebt. 

Veel kritiek en protest
De gemeente maakte onlangs het fietsverbod in de binnenstad bekend als maatregel tegen corona. De winkeliers zagen vervolgens omzet teruglopen, omdat het erg rustig bleef in de stad. Volgens de Groningen City Club zijn veel winkels afhankelijk van passerende fietsers, die toch even afstappen om een winkel binnen te gaan. De GCC was zelfs bang dat winkeliers als gevolg van het verbod zouden sneuvelen.