nieuws

20 sep 2012, 13:01

‘Feestvarken’ uit Haren vrijdag niet van de partij

Het 15-jarige meisje uit het Haren dat haar geplande feestje voor vrijdag zag uitdraaien op een internethype, is die avond zelf niet thuis. Het meisje had via Facebook vrienden en familie uitgenodigd voor een feestje, maar was vergeten aan te geven dat het om een privéfeestje ging. Donderdagmiddag hadden ruim 21.000 mensen op Facebook gemeld dat ze van plan zijn vrijdag naar het Groningse dorp af te reizen.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Volgens een woordvoerster van de gemeente Haren, die benadrukt dat er vrijdag geen feest is, zijn zowel het meisje als haar moeder van plan vrijdagavond elders onderdak te zoeken. Hoeveel mensen daadwerkelijk naar het vermeende feest zullen gaan, is volgens de zegsvrouw lastig te zeggen. 'Dat kunnen er 200 zijn, maar ook 2000 of nog meer.'

De impact op het gezin van het meisje is groot, zegt de woordvoerster. Veel inwoners van het dorp maken zich zorgen over wat hen vrijdag te wachten staat. De gemeente Haren wordt dan ook overspoeld met telefoontjes.

De politie laat weten 24 uur per dag social media in de gaten te houden, om toch tot een mogelijke inschatting te komen. Hoeveel agenten er achter de hand worden gehouden, wil de politie niet kwijt. 'Alle acties zijn er nu op gericht te voorkomen dat het uit de hand loopt.'

Enkele cafés in Groningen springen handig in op de hype en kondigen voor vrijdagavond een afterparty aan. Op internet zijn al t-shirts te koop met de tekst ‘Project X Haren’, waarmee verwezen wordt naar de film waarin een verjaardagsfeest compleet escaleert.