nieuws

13 jan 2009, 15:03

Feestje voor 125-jarige Stadsschouwburg trekt 45.000 bezoekers

Van 29 augustus tot en met 30 december 2008 werd in Groningen het 125-jarige bestaan van de Grande Dame gevierd. Een 125 dagen durend feest, dat werd bezocht door ruim 45.000 bezoekers die vele voorstellingen en festivals meemaakten, zo maakte een dik tevreden woordvoerder namens de Grande Dame dinsdagmiddag bekend.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Het jubileum had een daverende start met de openingsvoorstelling Sutra van Sidi Larbi Cherkaoui met de 17 Shaolin monniken (in samenwerking met het Noorderzon festival). De Stadsschouwburg was twee keer uitverkocht en het publiek reageerde uitzinnig enthousiast op de spectaculaire bewegingskunst van de monniken.


HOOGTEPUNTEN

Andere hoogtepunten waren de avonden met de Grandes Dames van het Theater, waarin de nog altijd sprankelende grandes dames Ellen Vogel, Jasperina de Jong, Roberta Alexander en Alexandra Radius de sterren van de toekomst presenteerden en terugkeken op hun eigen rijke carrières. Bijzondere avonden die een mooi beeld gaven van de ontwikkelingen in het theater. Er zijn plannen om in 2010 een vervolg te geven aan het project, maar dan met Grandes Hommes in de hoofdrol.


Tijdens de week van Sasha Waltz & Guests zagen we dat choreografe Sasha Waltz in 15 jaar niets aan zeggingskracht heeft ingeboet: haar Gezeiten sloeg in als een bom. Naast deze recente produktie zagen we de voorstelling waarmee ze 15 jaar geleden in het groningse Grand Theatre haar debuut maakte.
Een ander uniek project was de Election Night, georganiseerd in samenwerking met het Groninger Forum. De publieke belangstelling voor deze nacht rondom de Amerikaanse Verkiezingen was overweldigend.

NIEUWE DATUM CABARETMAAL NU AL BEKEND


Het CabarETMAAL – 24 uur nonstop cabaret - was zo’n succes dat er al een nieuwe datum is geprikt voor een volgende editie. Voor iedereen die geen kaarten meer kon krijgen: 10 december 2011 is er een nieuwe kans om dit geweldige evenement mee te maken. 48 Cabaretiers, bekend en minder bekend, zorgden ervoor dat in slaap vallen uitgesloten was. De sfeer was fantastisch, het presenterende duo Arno van der Heijden en Bert Visscher heeft dan ook toegezegd weer van de partij te zijn in 2011.


En verder was er nog het Toffe Kastanjes Festival, een week jeugdtheater in de herfstvakantie, de Week van NT Gent, de Week van de Canadese Dans, de afscheidsvoorstellingen van Itzik Galili van Galili Dance en Koos Terpstra van het Noord Nederlands Toneel en vele andere mooie, ontroerende, humoristische en indrukwekkende voorstellingen. Het was een memorabel jaar, en het is haast jammer dat het nu weer zo lang duurt tot een volgend jubileum. Maar we beloven u: de Grande Dame mag dan wel oud zijn maar nog lang niet moe… Ook in de komende 25 jaar zal er veel te genieten zijn in de Stadsschouwburg Groningen.
--------------------------------------------------------------------------