nieuws

17 aug 2012, 10:10

Feestje in de stad? Kwart miljoen bezoekers is de max!

De gemeente Groningen zet een rem op grote feesten. Tijdens de afgelopen Koninginnedag bezochten 250.000 mensen de Groningse binnenstad. Meer mensen kunnen er niet bij. “De grens is bereikt”, zegt burgemeester Peter Rehwinkel. Politie, brandweer en geneeskundige diensten lieten Rehwinkel weten dat de veiligheid niet meer kan worden gegarandeerd als er bij grote feesten nog meer mensen naar de binnenstad zouden komen.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

“Feesten in de stad moet altijd mogelijk zijn”, zegt Rehwinkel. “Maar als ik het signaal van de operationele diensten krijgen dat ze niet meer in kunnen staan voor de veiligheid moeten we maatregelen nemen om de druk op de binnenstad te verlichten.”

De burgemeester denkt aan het ‘leegtrekken’ van de binnenstad op Koninginnedag en bij andere grote evenementen. Activiteiten en podia kunnen naar het Stadspark, het CIBOGA-terrein of het nieuwe plein bij de garage aan het Damsterdiep. De gemeente is hierover in gesprek met de politie, brandweer, de geneeskundige diensten in de GHOR en de Oranjevereniging.

Afgelopen 29 en 30 april heeft de burgemeester op advies van politie en de hulpdiensten een aantal keren ingegrepen om grote problemen te voorkomen. Activiteiten werden stopgezet en muziek zachter gezet. Betrokken organisaties maken zich zorgen. Zo zou het bij een brand onmogelijk zijn geweest om de locatie te bereiken en waren vluchtwegen van horecagelegenheden geblokkeerd.

De gemeente heeft al een aantal maatregelen ingevoerd die worden gehandhaafd of worden uitgebreid. Zo heeft het pauze-uur goed gewerkt en zal het standaard worden ingevoerd. Ook mag drank niet meer worden verkocht in glas en blik.

Om de communicatie tussen handhavers te verbeteren wordt teruggegrepen op portofoons. Tijdens de afgelopen Koninginnedag was coördinatie van de communicatie tijdens de avonduren niet of nauwelijks mogelijk omdat het mobiele telefoonnetwerk overbelast was.