nieuws

15 apr 2008, 09:09

FC Groningen verbiedt toiletrollen voortaan

De directie van FC Groningen vindt het achteraf beschouwd een verkeerde beslissing om toestemming te geven aan de supportersvereniging om toiletrollen toe te laten in het Euroborgstadion. Maar van te voren was er geen enkele aanleiding om te verwachten dat sporters het papier in brand zouden steken. Dat blijkt uit een verklaring van de directie van FC Groningen die maandagavond bekend is gemaakt. Daarin staat ook dat toiletrollen als sfreermakers niet meer worden toegestaan. Woensdag zijn ‘Fuck Ajax t-shirts’ niet meer welkom.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

FC Groningen laat weten te hebben ingestemd met het gooien van de toiletrollen om de sfeer voor de wedstrijd op een positieve manier te beïnvloeden. Deze actie werd gecoördineerd door de supportersgroepering Groningen Fanatics. “Deze positieve supporters zijn in het recente verleden verantwoordelijk geweest voor een aantal zeer fraaie en indrukwekkende sfeeracties en valt niets te verwijten”, aldus de directie.


Achteraf gezien is de beslissing om in te stemmen met deze actie volgens de directie echter dit geen goede keuze geweest. “In de toekomst zullen wij derhalve nog kritischer moeten kijken naar mogelijke sfeeracties. Het mag duidelijk zijn dat toiletrollen hiervan geen onderdeel meer kunnen uitmaken in Euroborg”.

In het stadion waren brandslangen aanwezig, maar op het moment dat die gebruikt moesten gaan worden, weigerden die dienst. Er was volgens de directie sprake van een software probleem waardoor er geen waterdruk ontstond. De club wijst er op dat er in de Euroborg doorlopend inspecties zijn, testen plaatsen en er oefeningen worden gehouden. “Wij zijn in het bezit van een veiligheidsverklaring van de KNVB van 7 april jongstleden. Hierin stelt de voetbalbond dat FC Groningen voldoet aan alle eisen en dat is ook nodig in het kader van de licentieverstrekking. De veiligheidseisen worden bovendien gecheckt door politie, brandweer en GHOR (de gemeenschappelijke geneeskundige diensten) én FC Groningen. Het betekent expliciet dat wij in de aanloop naar de wedstrijd van afgelopen zondag voldeden aan de veiligheidsvoorschriften.”
*
Volgens FC Groningen vinden veel mensen dat door de speciale T-shirts , met de tekst ‘Fuck Ajax’ die in omloop waren gebracht, de toon voor de wedstrijd op scherp was gezet en dat dit heeft geleid tot een escalatie. “Het is voor ons echter onmogelijk om 20.000 mensen bij binnenkomst te controleren op te dragen kleding. Zouden we hiertegen wel optreden, dan – zo was onze verwachting – had dit juist tot irritatie en escalatie geleid. “
*
Voor de wedstrijd van woensdag tegen Ajax wil FC Groningen stellen dat het dragen van dergelijke T-shirts niet gewenst is en zeer ongepast. “Wij hopen dat het gezonde verstand zegeviert. Wij willen met elkaar zo snel mogelijk terug naar de uitstraling die de club had vóór afgelopen zondag. Mede daarom laten wij voor de wedstrijd van woensdag 20.000 T-shirts maken met de opdruk ‘Fun Only’ en wij zullen deze T-shirts uitreiken bij binnenkomst in het stadion. “