nieuws

10 mei 2012, 18:06

FC Groningen: ‘Ontslag Huistra onvermijdelijk: te weinig vertrouwen dat het goed kon komen’

‘Er was te weinig houvast, geloof en vertrouwen dat Pieter Huistra de neerwaartse spiraal, waarin wij terecht waren gekomen, zou kunnen doorbreken.’. Dat zei directeur Hans Nijland donderdagmiddag tijdens de persconferentie waar het ontslag bekend werd gemaakt van Pieter Huistra.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Algemeen directeur Hans Nijland van FC Groningen spreekt van een vervelende, maar noodzakelijke beslissing na een uitvoerige en grondige evaluatie van het seizoen. “Uit de indringende gesprekken die wij met alle leden van de technische staf individueel hebben gevoerd, met een afvaardiging van de spelersgroep en de medische staf konden wij slechts tot één conclusie komen: er is te weinig houvast, geloof en vertrouwen dat Pieter Huistra de neerwaartse spiraal, waarin wij terecht waren gekomen, zou kunnen doorbreken. Als je die conclusie trekt, dan rest ons maar één ding en dat is de samenwerking met hem beëindigen.”


Nijland zei zich te realiseren dat dit een vervelende boodschap is. “Maar wij worden geacht beslissingen te nemen die in het belang zijn van FC Groningen. Het ontbreekt ons aan de overtuiging dat het volgend seizoen met Pieter Huistra aan het roer goed zou komen. Dan rest ons niets anders dan onze verantwoordelijkheid te nemen. De 14de plaats waarop we dit seizoen zijn geëindigd is FC Groningen onwaardig.”


Pieter Huistra is twee jaar technisch eindverantwoordelijke geweest voor de eerste selectie van FC Groningen. Vorig seizoen eindigde hij in zijn debuutjaar als hoofdtrainer op de vijfde plaats en miste hij met zijn ploeg Europees voetbal door een verloren strafschoppenserie in de finale van de play-offs om een Europees ticket tegen ADO Den Haag.


Dit seizoen had FC Groningen voor de winterstop aansluiting bij de plekken, die minimaal nieuwe deelname aan de play-offs zouden verzekeren en bij winst ervan recht geven op Europees voetbal. In de tweede seizoenshelft kende de club echter een vrije val. Uit de zeventien competitiewedstrijden in 2012 haalde de ploeg van Huistra slechts 11 punten (drie keer winst, twee keer gelijk en twaalf nederlagen) en hiermee was het samen met Excelsior en ADO Den Haag de zwakst presterende club van de Eredivisie na de winterstop.