nieuws

31 jan 2002, 00:12

FC Groningen krijgt uniek ‘Engels’ stadion: gemeenteraad akkoord

FC Groningen krijgt een nieuw stadion waarbij zoveel mogelijk de sfeer wordt geschapen van de Engelse, gezellige, stadions van Manchester United of Liverpool. Dat betekent dat het publiek zo dicht mogelijk op het veld komt te zitten. Ook komen er rond dit stadion, ‘De Euroborg’ kantoren en tal van voorzieningen. De gemeenteraad ging gisteren akkoord met de spectaculaire en voor Nederland unieke plannen.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Het nieuwe voetbalstation moet al over twee jaar, in 2004, gereed zijn. Het nieuwe stadion komt op de plaats waar vroeger de vijf pijpen van de EDON stonden De gemeente Groningen heeft veel over voor het nieuwe stadion, dat ook ten doel heeft om deze kant van de stad Groningen een grote impuls te geven. Door de bouw van het stadion te combineren met kantoren, woningen, winkels, bioscopen en een casino verwacht de gemeente dat het Europark ook overdag en ’s avonds een levendig gebied blijft.
Om het zo begeerde stadion te krijgen heeft Groningen wel een bankgarantie moeten afgeven van 16 miljoen gulden. Dat betekent dat mocht het in de toekomst slecht gaan met FC Groningen en de ontwikkelingen vallen tegen, de gemeente voor 16 miljoen gulden het schip in kan gaan. Volgens het PvdA gemeenteraadslid mevr. M. Schouwenaar – getooid met een FC Groningen-muts- zat er echter niets anders op dan om ‘tandenknarsend’ akkoord te gaan met het krediet. ‘Het blijft een risicovolle onderneming. Maar wanneer we het niet zouden doen, betekent dat op termijn het einde van het betaalde voetbal in Groningen’, zo stelde ze. Ook VVD, CDA, en D66 dachten er zo over.
De fracties van GroenLinks, SP en de ChristenUnie vinden het risico echter onverantwoord groot. Deze partijen stemden tegen.