nieuws

31 jul 2010, 09:09

Legende Fandi vandaag terug in groen-wit

Fandi, de ‘Parel van Maleisië’, is vandaag op de Open Dag van FC Groningen te zien in een elftal van oud-spelers van ‘de trots van het Noorden’. De 48-jarige Singaporese aanvaller is één van de meest populaire voetballers die ooit bij de club heeft gespeeld. Tussen 1983 en 1985 scoorde Fandi twaalf keer in 44 officiële wedstrijden die hij speelde. Zijn misschien wel bekendste wapenfeit was in 1983 de goal in de UEFA-cup wedstrijd tegen Inter Milaan.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

In zijn geboorteland Singapore groeide hij uit tot een ware volksheld. Na zijn actieve carrière bij enkele Maleisische clubs, OFI Kreta in Griekenland en in eigen land werd Fandi bondscoach. De afgelopen drie seizoenen was hij coach van het Indonesische Pelita Jaya. Rond de millenniumwisseling werd hij gekozen in het FC Groningen-elftal van de twintigste eeuw.

Door bemiddeling van oud-FC’er Henk de Haan keert Fandi terug in Groningen. Begin deze week legde De Haan telefonisch contact met Azië met het verzoek op de Open Dag te komen. Niet veel later kwam de bevestiging dat Fandi zaterdagavond op Schiphol zal landen met twee van zijn vijf kinderen. Deze zoons van 11 en 12 jaar hebben de ambitie ook ooit in Europa te voetballen.

Om 15.15 uur staat in Euroborg de aftrap gepland tussen Oud FC Groningen en een team met vertegenwoordigers uit diverse geledingen van FC-supporters. Enkele jaren geleden in het Stadion Oosterpark trok een andere oud-FC-vedette, Milko Djurovski, destijds veel bekijks op de Open Dag. Ook topscorer aller tijden Peter Houtman was diverse malen actief voor Oud FC Groningen. Fandi maakt zondag zijn debuut in een team met naast Henk de Haan onder anderen Joop Gall, Claus Boekweg, Walter Waalderbos, Henk Oosterwold en Theo ten Caat.

De Open Dag van FC Groningen begint om 13.00 uur. Het hoogtepunt is de presentatie van de spelers en de nieuwe trainersstaf. Op de Boumaboulevard en parkeerplaats P2 zijn verschillende activiteiten. Er is een heus ‘kidsplein’ met onder meer diverse springkussens, quads en schminkers. Ook is er een survivalplein met een 21 meter lange survivalbaan en een klimwand. Verder is er een bungee-trampoline, een Menzis voetbalmuur en zijn er enkele voetbal- en vaardigheidsspellen. De grootste attractie zijn de spelers, die vanaf 15.15 uur op het terrein rondlopen en handtekeningen uitdelen.