nieuws

29 jun 2010, 12:12

Familie Sjoerd Kooistra sluit liquidatie niet uit

De politie heeft nog niet naar buiten gebracht wat de oorzaak is van Sjoerd Kooistra’s overlijden, maar een familielid van Kooistra dat anoniem wil blijven, zegt in een reactie tegen de Groninger Internet Courant er rekening mee te houden dat hij is geliquideerd: 'Hij had natuurlijk vijanden en de bieroorlog heeft veel mensen gedupeerd', aldus de man. De lezing van advocaat en goede vriend van Kooistra Oscar Hammerstein gaat er bij het familielid niet in. 'De inventaris van een aantal kroegen van Sjoerd was al eigendom van Heineken, terwijl hij het pand nog bezat. Als hij zo’n pand aan Heineken over zou doen, had hij zijn schulden zo af kunnen betalen.'

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Het anonieme familielid wil het beeld dat veel mensen van Kooistra hebben als meedogenloze zakenman graag iets nuanceren. ‘Hij was inderdaad gehaat en geliefd. Maar hij was in hart en nieren een horecaman van de oude stempel. Zijn werkwijze was hard maar fair. Hij hielp veel jonge ondernemers aan geld die geen lening konden krijgen van de bank. Dan wilde hij vervolgens wel op gezette tijden zijn terugbetalingen ontvangen. Sommigen konden niet met de weelde van dat vele geld omgaan en kochten dikke auto’s en grote huizen zonder Sjoerd terug te betalen. Op zulke momenten kon ‘ie inderdaad keihard zijn.’

Elders in de Groningse binnenstad, aan de Grote Markt zuidzijde, is men minder spraakzaam wanneer om reacties wordt gevraagd op het overlijden van Kooistra.

‘Wat? Nee, dat wist ik nog niet. Ongelooflijk! Het leek alsof Kooistra iemand was die de schaapjes op het droge had. Vreemd dat dit heeft kunnen gebeuren’, zo reageert een personeelslid van café Der Witz. Hij is een van de weinigen die willen of durven reageren. In geen van Kooistra’s cafés aan de Grote Markt, waaronder De Blauwe Engel, de Drie Gezusters, Café Hooghoudt en Hotel De Doelen, is er iemand die wil reageren op de dood van de bekendste horecaondernemer uit de stad.

In en om de villa in Ubbergen doet de politie momenteel onderzoek naar de omstandigheden waaronder Kooistra om het leven kwam. Ondertussen wapperen voor één van Kooistra’s bekendste horecazaken, Café Drie Gezusters aan de Grote Markt, de oranje vlaggetjes en de parasollen van Heineken.