nieuws

26 jan 2009, 10:10

Faillissement top-architect Van Egeraat geeft VVD zorgen voor Gronings bouwproject

De fractie van de VVD in Groningen maakt zich grote zorgen naar aanleiding van het faillissement van architectenbureau Erick van Egeraat. Dit internationaal vermaarde Nederlandse bureau was een van de ontwerpers van het Groninger Forum, maar haar ontwerp haalde het niet. Een ander spectaculair ontwerp haalde het echter wel in Groningen: het appartementencomplex De Brugwachter. VVD fractievoorzitter Betty de Boer vreest dat dit opmerkelijke project nu op losse schroeven komt te staan, zo meldt ze in haar weblog in de DSG. De Boer:

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

‘’Afgelopen week werd bekend dat architectenbureau Van Egeraat failliet is gegaan. ‘Het gerenommeerde architectenbureau van Erick van Egeraat is failliet. Het bureau met vestigingen in Rotterdam, Londen, Moskou, Boedapest en Praag ging ten onder aan de kredietcrisis. Bij EEA (Erick van Egeraat associated architects) werken 140 mensen’, aldus het NRC.


Van Egeraat is een warme bekende van de dienst RO/EZ. Van Egeraat heeft het appartementencomplex De Brugwachter ontworpen. Dit plan heeft veel kritiek gehad, met name vanwege de slechte communicatie met de mensen uit de wijk. Welke gevolgen heeft het faillissement nu voor het plan De Brugwachter? Deze vraag zal ik eens aan het college stellen. Gezien het grote aanbod van appartementen en de huidige marktsituatie betwijfel ik ten zeerste of het plan er ooit wel komt.


Nog een voorbeeld van slechte communicatie is het afschieten door het college van een goed uitgewerkt plan voor een jongeren- annex buurtcentrum in Gravenburg en De Held. Het college heeft de mond vol van participatie en het betrekken van burgers, maar voegt de daad niet bij het woord. De VVD heeft met steun van o.a. het CDA bij de begroting een motie voor een wijkcentrum in Gravenburg en de Held ingediend. Mijn collega Jan Seton schrijft hier ook over op zijn weblog. Jan geeft al aan serieus naar dit initiatief te willen kijken. Wij zullen dat ook zeer zeker doen.


Het is een rare paradox, en ik heb het al eens eerder geschreven. Dit college heeft gigantisch veel extra geld tot haar beschikking, de Stadsmeierrechten, ZZL gelden, en de Essentgelden. Tegelijkertijd schroomt het college niet de onroerendzaakbelasting te verhogen. Ook zijn de projecten gigantisch van omvang. En niet alleen die projecten, maar ook de tekorten op die projecten. Nieuwe initiatieven kunnen dan ook onmogelijk worden omarmd zoals de kuntvakopleidingen naar Ciboga, of een buurtcentrum in de nieuwe wijken. ''

 

www.dsg.nl