nieuws

25 apr 2002, 00:12

F-16 en vliegtuigje storten neer na botsing

Een Belgisch F-16-gevechtsvliegtuig is woensdagmiddag iets voor 13.00 uur in botsing gekomen met een ultralightvliegtuigje in het Groningse Sellingen (gemeente Vlagtwedde). Beide toestellen zijn neergestort. Het militaire toestel was bezig aan een navigatietraining. Er zijn twee doden gevallen, een inzittende van de F-16 en een van het kleine toestel.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

De twee piloten van de F-16 hebben met hun schietstoel het vliegtuig verlaten. Eén bemanningslid van het gevechtsvliegtuig is met een traumahelikopter afgevoerd. Volgens ooggetuigen overleed de tweede piloot doordat zijn parachute niet opende. De Raad voor de Transportveiligheid heeft inmiddels aangekondigd een onderzoek in te stellen. De identiteit van de slachtoffers is nog niet bekend gemaakt.* Beide vliegtuigen mochten zich in het luchtruim boven Sellingen bevinden. Het dorp ligt in een zogenaamde laagvliegzone voor F-16-straaljagers. Het gevechtstoestel was aan het begin van demiddag opgestegen vanaf de Belgische vliegbasis Klein Broghel, vlak onder Eindhoven. Het vliegtuigje kwam van het ultralightvliegveld Vledderveen.
De F-16 stortte kort na de botsing brandend neer in een bosachtige omgeving in de buurt van een camping. Deze camping is ontruimd en voor gasten die geen onderdak konden vinden bij vrienden of familie is elders onderdak gezocht. De bosbrand die na de crash ontstond is door verschillende brandweerkorpsen succesvol bestreden. Hulpdiensten uit verschillende plaatsen in de omgeving van het ongeluk en uit de stad Groningen verrichtten assistentie. Ook was een ondersteuningsteam van de vliegbasis Leeuwarden ter plaatse. Het terrein is woensdagmiddag officieel tot militair gebied verklaard, waardoor er tijdens het lopende sporenonderzoek niemand meer op mag.* Aan boord van dit soort gevechtsvliegtuigen is een tank aan boord met tien liter hydrazine. Dit is een zeer giftige brandstof, die in noodgevallen de besturing van het toestel even aan de gang houdt. Defensie zocht onder meer met hulp van helikopters het rampgebied af naar deze tank, die later op de middag intact werd aangetroffen.
Staatssecretaris Van Hoof van Defensie en de Belgische minister van Landsverdediging Flahaut waren aan het begin van de avond ter plaatse.