nieuws

03 mei 2018, 11:11

Expositie rond 'levenskunstenaar' Plopatou in Groninger Forum Bibliotheek

Expositie rond 'levenskunstenaar' Plopatou in Groninger Forum Bibliotheek

Op dinsdag 8 mei wordt in de Groninger Forum Bibliotheek aan de Oude Boteringestraat een expositie geopend met eigen werk van jonkheer Berthil Cornelis Alex Iwan Pauw van Hanswijck de Jonge, beter bekend als Plopatou.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Plopatou werd geboren in 1938 in Groningen en is vooral bekend en berucht om zijn niet aflatende stroom handgeschreven brieven - persoonlijk geadresseerd of anders als ingezonden brief in de krant - waarin hij in eindeloze bewoordingen zijn ongenoegen liet blijken over allerhande zaken, van ramen die niet gelapt waren tot de stadse of landelijke politiek.

Hij noemde zichzelf dichter, kunstenaar en fotograaf en zijn buren in de Groninger Badstratenbuurt spreken van een verzamelaar en een levenskunstenaar die bijzonder eenkennig was en vaak met niets en niemand iets te maken wilde hebben. Naar verluidt slaat zijn bijnaam Plopatou daar ook op: een verbastering van het Franse ‘plop à tout’, wat vrij vertaald ‘schijt aan alles’ zou betekenen.

Expositie Groninger Forum

Dichter Rense Sinkgraven gaat tijdens de opening samen met Beno Hofman en Stephan Veenstra van Veilinghuis Klinkhamer in gesprek over het leven en werk van de vorig jaar overleden levenskunstenaar. Daarnaast treedt rapper Sjef Weller op met teksten die zijn geïnspireerd op de vele brieven waarin Plopatou zijn maatschappijkritiek de vrije loop liet.

De opening vindt plaats op dinsdag 8 mei tussen 17.00 en 18.00 uur en is gratis toegankelijk.

Alle kunstuitingen die op de expositie te zien zijn, zullen na afloop worden verkocht op veilingen bij Veilinghuis Klinkhamer op 29 en 30 mei.