nieuws

01 dec 2002, 00:12

Experiment elektronische Tripperpas mogelijk verlengd

Er wordt volop onderhandeld over de toekomst van de Tripperpas, het in de stad Groningen bekende elektronische buspasje. Het Tripperpas-experiment loopt volgens plan nog tot 1 januari in de stadsbussen. Omdat er nog geen vervanger voorhanden is wordt het experiment mogelijk verlengd.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

In de tijd dat het experiment enkele jaren gelden startte werd gerekend op een introductie van een landelijke pas per 1 januari 2003. Dat wordt zeker enkele jaren later, zodat verlenging van het Groningse experiment niet gek zou zijn. Het unieke kaartje is een beoogd opvolger van de papieren strippenkaart. De gebruiker haalt bij het in- en uitstappen een kaartje langs een scanner en krijgt na verloop van tijd de rekening thuis.
Mogelijk kan het Groningse type ook elders in het land in bussen worden ingezet en daarom zou het zonde zijn de proef nu te staken, meent de gemeente. De gemeente Groningen overweegt daarom een bijdrage tot 150.000 euro uit de Rijksbijdrage voor het OV, maar stelt dat het niet te zeggen is of dit het experiment kan redden. De betrokken vervoerder Arriva zou ongeveer een half miljoen euro moeten bijleggen. In totaal zou tot 1 juni 2004 1,4 miljoen euro nodig zijn.
De proef vindt plaats op initiatief van het ministerie van Verkeer en Waterstaat en in samenwerking met onder meer Arriva. Vierduizend Groningers hebben inmiddels een Tripperpas, die in te zetten is op de stadslijnen.