nieuws

03 jul 2000, 00:12

“Evenementen dreigen warenmarkt te verdringen”

Grootschalige evenementen op de Grote Markt dreigen in de toekomst de warenmarkt te verdringen. Dit zegt H. Linker van de Vereniging van Ambulante Handelaren in Groningen.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Linker vreest dat door de aanleg van de parkeergarage en de Nieuwe Noordwand de Grote Markt fiks in aanzien gaat stijgen. Zodoende wordt de markt aantrekkelijker voor concerten en culturele evenementen, waardoor de marktkooplui moeten uitwijken naar andere locaties. “De warenmarkt heeft dan niet meer de eerste prioriteit. Ik ben bang dat de Grote Markt een voorplein van de nieuwe Schouwburg wordt”, zegt Linker.
Ook hebben de marktkooplui geen belang bij een parkeergarage onder de Grote Markt. “De mensen die naar de markt gaan zijn echt niet bereid om tien gulden voor een parkeerkaartje te betalen. Dat zijn de mensen die naar de dure winkels gaan.” Het is volgens hem maar de vraag of de investering in de Grote Markt zich terugbetaald. Hij trekt de vergelijking met het Binnenstad Beter-project. “De prognoses van de gemeente worden steeds bijgesteld. Je kunt je afvragen of het Binnenstad Beter-project wel zo succesvol was.”
Het argument dat de bereikbaarheid van de binnenstad vergroot moet worden berust volgens hem op een misverstand. “Volgens mij hebben mensen nog steeds de slechte bereikbaarheid van drie jaar geleden in hun hoofd. Ik denk zelf dat de stad niet slecht bereikbaar is. Kijk maar naar de parkeergarages, die zijn bijna nooit vol.”
Volgens Linker onderschatten bestuurders de gevolgen van de jarenlange verbouwing voor de kooplieden en de winkeliers. “Bestuurders zien hun stad als een legospel en kijken alleen naar het eindresultaat van hun plannen. Ze wonen meestal in een buitenwijk, komen wel naar het Stadhuis om te werken, maar zien niet iedere dag de draglines en de heimachines langskomen.”
Wilt u meediscussiëren over de plannen voor de Grote Markt, surf dan naar