nieuws

20 nov 2002, 00:12

Evaluatie na verzonnen groepsverkrachting

De gemeente Hoogezand heeft besloten een bijeenkomst te beleggen over de berichtgeving omtrent de vermeende groepsverkrachting in Hoogezand. Tijdens de bijeenkomst wordt samen met deskundigen en betrokkenen de rol van media geëvalueerd. Dat heeft een woordvoerder van de gemeente woensdag bekendgemaakt.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Begin oktober verklaarde een 14-jarig meisje uit Hoogezand tegenover de politie dat ze door een groep Turkse mannen was verkracht. Ze zou gekneveld in haar brandende huis zijn achtergelaten. Hoewel later bleek dat het kind de verkrachting en brand had verzonnen, kreeg de zaak grote aandacht in de landelijke media.
Volgens de woordvoerder bestaat zowel binnen de gemeente als binnen de Turkse gemeenschap in Hoogezand de behoefte om de berichtgeving over de verkrachtingszaak te evalueren. “De Turkse gemeenschap in onze gemeente voelt zich door deze zaak geslachtofferd en gestigmatiseerd omdat er ontrecht melding is gemaakt van de afkomst van de zogenaamde daders,” zegt ze. De gemeente zelf hoopt door een evaluatie lering uit de zaak te trekken.
Bij de bijeenkomst zijn alle betrokken partijen uitgenodigd. Behalve regionale journalisten en de politie, zullen ook raadsleden en het college van B en W van Hoogezand aanwezig zijn. De bijeenkomst, die wordt gevolg door een discussie, vindt plaats op 26 november in het gemeentehuis van Hoogezand.