nieuws

21 jan 2019, 11:11

Eurosonic Noorderslag trekt bijna 43.000 bezoekers

Eurosonic Noorderslag trekt bijna 43.000 bezoekers

De 33e editie van Eurosonic Noorderslag heeft bijna 43.000 bezoekers getrokken. Dat heeft de organisatie maandagochtend bekend gemaakt. De stad werd overspoeld door 342 muzikale acts uit 44 landen die op 52 verschillende podia hebben gespeeld. Ook kwamen er 4.135 bezoekers af op de muziekconferentie, waar de laatste ontwikkelingen in de muzieksector werden besproken. 

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Eurosonic Noorderslag (ESNS) vond plaats op 16 tot en met 19 januari. Tijdens Eurosonic lag de focus op vaak nieuwe en veelbelovende bandjes en acts uit heel Europa, die zich in Groningen laten zien aan organisatoren van concerten en festivals. Tijdens Noorderslag, dat plaatsvindt op de laatste dag van het festival, zijn alleen Nederlandse acts welkom in De Oosterpoort. Ook wordt dan de Popprijs uitgereikt. Dit jaar won Ronnie Flex die prestigieuze prijs. 

Music Moves Europe Talent Awards
Op de openingsavond van het festival werden de Music Moves Europe Talent Awards, vroeger de EBBA Awards, uitgereikt. Dat zijn prijzen van de Europese Uie voor populaire en eigentijdse muziek. The Public Choice Award warden in zes categorieen uitgereikt aan Bishop Briggs (Pop, Groot-Brittannië), Pip Blom (Rock, Nederland), Stelartronic (Electronic, Oostenrijk), Rosalía (RnB / Urban, Spanje), Reykjavíkurdætur (Hip Hop / Rap, IJsland) and Albin Lee Meldau (Singer-songwriter, Zweden).

Conferentie: terugkijken en vooruitblikken
De ESNS-conferentie staat bekend als een van de leidende conferenties in de Europese muzieksector. Dit jaar waren er sprekers als Tom Windish (Paradigm), Sharid Alles (3FM) Richard Jones (Key Music Management), Kim Bloem (MOJO), Ben Chapman (BBC) and Duncan Smith (Sony Playstation), Cindy Castillo (Mad Cool Festival), Fruzsina Szép (Lolapalooza Berlin) en Sammy Andrews (Deviate Digital). 

ESNS 2019 in cijfers
Uiteindelijk kwamen er ook nog eens 447 journalisten naar Groningen en waren 36 Europese tv-omroepen actief tijdens ESNS. Voor het muziekfestival gingen er ongeveer 17.000 kaarten in de verkoop. Veel publiek kwam ook af op de gratis optredens van onder andere Douwe Bob en Jett Rebel tijdens Eurosonic Air op de Grote Markt. 

Totaal aantal bezoekers: 42.789
Bezoekers conferentie: 4.135
Nationalititeiten: 44
Acts: 342
Aantal podia Eurosonic: 42
Aantal podia Noorderslag: 10
Media: 447
EBU radio stations: 36
Internationale festivals: 423
ETEP festivals: 130