nieuws

13 jan 2011, 19:07

Eurosonic-Noorderslag krijgt Erepenning Groningen

Burgemeester Peter Rehwinkel heeft ter gelegenheid van de 25e editie van het Eurosonic-Noorderslagfestival de stichting Eurosonic-Noorderslag de ‘Erepenning van de stad Groningen’ uitgereikt.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

De stichting Eurosonic-Noorderslag was de afgelopen 25 jaar verantwoordelijk voor de ontwikkeling van een internationaal spraakmakend en gezaghebbend muziekfestival. In de loop van de jaren is het festival uitgegroeid tot één van de belangrijkste platforms voor de Europese muziekindustrie. De stichting heeft daarmee bijgedragen aan de internationale culturele profilering van de stad Groningen.

Het gemeentebestuur kent de Erepenning van de Stad Groningen toe aan personen en instellingen wegens “uitnemende verdiensten aan de Groninger samenleving bewezen”. De Erepenning van de stad Groningen is ingesteld in 1940 ter gelegenheid van het 900-jarig bestaan van de stad Groningen. De verdiensten kunnen liggen op het werkterrein van de betrokken persoon of organisatie maar ook op het terrein van het verenigingsleven (cultureel, maatschappelijk of sportief) waarbij sprake is van uitzonderlijke inzet en daadkracht.

De Erepenning is in het verleden uitgereikt aan onder andere de Stichting Folkingestraat Synagoge, Ron Jans (trainer FC Groningen), Tonnis Wieringa (Algemene Oranjevereniging “Oranje Nassau”), Beno Hofman (historicus), Jan van der Heide (directeur Woningstichting Patrimonium), Gerrit Krol (schrijver), Deddo Houwen (voorzitter college van bestuur Hanze Hogeschool Groningen), Dick Heuvelman (Giro d’Italia), Jan van den Broek (stadsarchivaris), Jan van Dijk (trainer en speler FC Groningen), prof.dr. Eric Bleumink (voorzitter college van bestuur Rijksuniversiteit) en Piet van der Zee (voorzitter Kamer van Koophandel),