nieuws

18 jan 2008, 09:09

Europese architectuurprijs voor jonge Groninger architecten

Twee jonge Groningse architecten hebben de eerste prijs gewonnen bij een Europese architectuurwedstrijd. Het betreft Europan, een wedstrijd voor architecten onder de veertig jaar. Nynke Rixt Jukema (1979) en Jasper van Zellingen (1977) wonnen de prijs met hun ontwerp voor een wijk in de Woonschepenhaven aan het Eemskanaal in Groningen. Onderdeel van hun plannen vormt onder meer een 24-verdiepingen hoge woontoren, een ‘landmarkachtig gebouw’, in architectenjargon.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

De winnaars van de negende editie van Europan zijn bekend. Onder voorzitterschap van Herman Meijer koos de jury uit de 172 inzendingen die Europan Nederland ontving drie eersteprijswinnaars, twee tweedeprijswinnaars en drie bijzondere vermeldingen.

In januari 2007 startte de negende editie van de tweejaarlijkse Europese prijsvraag voor architecten onder de veertig jaar Europan. In een samenwerkingsverband van gemiddeld 20 landen organiseert Europan om de twee jaar een prijsvraag op het gebied van architectuur en stedenbouw. Europan nodigt jonge architecten uit heel (geografisch) Europa uit oplossingen aan te dragen voor reële locaties, die beschikbaar worden gesteld door opdrachtgevers en gemeenten.
Een van de doelstellingen van Europan is dat eersteprijswinnaars van de prijsvraag een realisatieopdracht krijgen.  In Nederland zijn voor Europan 9 vier locaties gevonden, waaronder de locatie 'Woonschepenhaven' in Groningen.

Locatie
Het studiegebied, meer dan twee kilometer lang, strekt zich uit langs de zuidelijke oever van het Eemskanaal. Het plangebied is geconcentreerd rondom de woonschepenhaven, die wordt opgeknapt; 200 tot 300 nieuwe woningen, deels voor de woonbootbewoners, moeten worden gerealiseerd.
Waar in het noordoostelijke kwadrant van de waterknoop een vierentwintig verdiepingen hoog landmark-achtig gebouw gedacht is en ten westen van de kruising van kanalen stedelijke middelhoogcomplexen gedacht worden, zal rond de woonschepenhaven vooral gedacht moeten worden aan een intensief bebouwd havenkwartier waar de hoogte echter beperkt blijft tot 3 à 4 lagen met incidentele uitschieters.

Eersteprijswinnaar


Nynke Rixt Jukema (Nederland 1979) en Jasper van Zellingen (Nederland 1977) met het plan Vrijplaats Beet.
Het plan onderscheidt twee 'landschappen': het woonschepengebied en het gebied van de rivier de Hunze. In beide gebieden wordt een steigersysteem geïntroduceerd. In het woonschepengebied wordt hiermee een tweede maaiveld gecreëerd. In het Hunzegebied vormt het de basis voor de verkaveling. In het voorstel wordt de vrije cultuur opgenomen die door de jaren heen is ontstaan. Er zijn drie woningtypen: woonschepen (de bestaande woonschepen kunnen eventueel worden vervangen door nieuwe casco's), appartementengebouwen ('woonloodsen') en opgetilde 'steigerstudio's'.

De jury over het plan: De architectuur - in het bijzonder die van de 'Woonloodsen' - is niet alleen goed doordacht, ze zal door haar bijzondere verschijningsvorm ook aanspreken bij een publiek dat zich aangetrokken voelt door de sfeer van de woonschepen. (.)

De jury koos tevens een bijzondere vermelding voor deze locatie.

Prijsuitreiking


Op donderdagmiddag 24 januari a.s. vindt de feestelijke prijsuitreiking plaats in bioscoopcomplex Utopolis in Almere.


(www.europan.nl)