Nieuws

Europese architecten gaan nieuwe oostwand Grote Markt Groningen ontwerpen

In Groningen zijn vrijdag de namen bekend gemaakt van vier architecten die de ontwerpen gaan maken voor de oostwand van de Grote Markt. Zoals gemeld is het ontwerp voor het Groninger Forum al lang en breed bekend, maar nog steeds was niet duidelijk hoe de gevelwand van de Grote Markt oostzijde er uit gaat zien. Nu zijn in elk geval de namen bekend geworden van de architecten. De gemeente wil dat de oostwand een klassieke uitstraling krijgt.


Leestijd: 2 minuten

Op uitnodiging van VolkerWesselsVastgoed leveren drie Europese bureaus in totaal vier architecten, die gaan ontwerpen voor de oostwand van de Grote Markt in Groningen. De architecten en de bureaus zijn:

Torsten Glasenapp van het bureau Thomas Müller Ivan Reimann Architekten uit Berlijn
Alexander Pols van het bureau Hans Kollhoff Architekten uit Berlijn
Christine de Ruijter en Peter Verrelst van awg architecten uit Antwerpen.

In de hal van de dienst Ruimtelijke Ordening/Economische Zaken is een kleine presentatie te zien met foto’s van eerdere projecten elders, die een idee geven van hun werkwijze.

Op 6 maart 2012 komen de vier architecten naar Groningen. Om kennis te maken met de stad en op een publieksavond in ForumImages in gesprek te gaan met haar inwoners. Vervolgens kunnen geïnteresseerden het ontwerpproces via internet volgen en met gerichte vragen reageren en commentaar leveren. Naar verwachting presenteren de architecten eind 2012 hun schetsontwerpen.

De nieuwe oostwand maakt deel uit van het project Grote Markt oostzijde. Achter deze nieuwe wand komt een plein: de Nieuwe Markt. Aan de Nieuwe Markt verrijst het Groninger Forum.

In 2007 heeft de gemeenteraad van Groningen de uitgangspunten voor een nieuwe oostwand vastgesteld: de oostwand gaat terug naar de plek van voor de Tweede Wereldoorlog. Dat betekent dat de rooilijn 17 meter naar voren gaat. In de oostwand komt een straat die de Grote Markt en de Nieuwe Markt met elkaar verbindt. Deze nieuwe straat heeft ongeveer de breedte van de Waagstraat. De oostwand bestaat uit verschillende panden, de architectuur van deze panden krijgt een klassieke uitstraling. De oostwand moet weer een levendige plek in de binnenstad worden met winkels en horeca. Studentensociëteit Vindicat blijft aan de oostwand en krijgt daar een nieuw pand.

Deze randvoorwaarden kreeg VolkerWessels Vastgoed mee, de ontwikkelaar die verantwoordelijk is voor uitwerking en de bouw van de nieuwe oostwand. De gemeente Groningen is verantwoordelijk voor de nieuwbouw van Vindicat. In samenspraak met de gemeente Groningen nodigde VolkerWessels Vastgoed vervolgens de Berlijnse architect Thomas Müller uit om een definitie te geven van ‘architectuur met een klassieke uitstraling’. Hij stelde een beeldkwaliteitsplan op voor de architectuur van de oostwandpanden. Spelregels waar de architecten die voor de oostwand gaan ontwerpen zich aan moeten houden. Deze spelregels zijn in 2007 met de stad besproken en in 2008 door de gemeenteraad vastgesteld.
Het beeldkwaliteitsplan doet uitspraken over de hoogte van de panden, het materiaalgebruik en de geleding van de gevel.

Het ontwerp voor de nieuwbouw van Vindicat is bekend. Dat neemt het Groningse bureau De Zwarte Hond voor zijn rekening. Dit ontwerp is getoetst aan de spelregels van Thomas Müller.

Naar verwachting start de bouw van Vindicat in september 2012 en is in december 2013 gereed. In het najaar van 2014 start de bouw van de rest van de oostwand en is in 2017 klaar.

De presentatie in de hal van de dienst Ruimtelijke Ordening/Economische Zaken, Zuiderdiep 98 in Groningen duurt tot en met 13 januari 2012 en is geopend van maandag tot en met vrijdag van 09.00 tot 17.00 uur.