nieuws

13 nov 2013, 11:11

Europees Parlement lonkt voor GroenLinks-lijsttrekker Gijsbertsen

Het Europese Parlement lonkt nadrukkelijk voor Mattias Gijsbertsen, de lijsttrekker van GroenLinks in de Groningse gemeenteraad. Gijsbertsen is door zijn partij op de derde plaats gezet van de conceptlijst van GroenLinks voor de Europese Parlementsverkiezingen in mei 2014. Gijsbertsen blijft echter eerst nog actief in Groningen en is gewoon lijsttrekker voor de gemeenteraadsverkiezingen in maart volgend jaar.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

De Groningse afdeling is wel trots op de plaats van Gijsbertsen op de conceptlijst, die op 14 december moet worden vastgesteld. "Groningen maakt telkens weer zijn naam waar als kweekvijver van nieuw talent", zegt bestuursvoorzitter Petra Brouwer. "Ik ben blij dat Mattiasvoor Groningen behouden blijft, maar ook dat zijn kwaliteiten elders in de partij gezien worden. Ik hoop dat het congres de voordracht ondersteunt. Het zou prachtig zijn als Mattias na zijn jarenlange toewijding aan Groningen op termijn de stap naar het Europees Parlement zou kunnen maken."

Gijsbertsen is blij verrast met de voordracht: "Ik heb me kandidaat gesteld voor een opvolgingsplek. Plaats 3 is dan een prachtig en eervol resultaat. Het is nu aan het congres om te bepalen of ik die plek ook daadwerkelijk krijg."

Gijsbertsen verlaat niet de Groningse politiek. Hij is gemeenteraadslid sinds 2006, fractievoorzitter sinds 2010 en voor de tweede keer beoogd lijsttrekker. "Ik heb gekozen voor het lijsttrekkerschap in Groningen. Plaats 3 is in Europa welbeschouwd geen direct verkiesbare plek. Het is voor mij wel een open deur naar de toekomst. De regels van GroenLinks bepalen dat mijn volgende, derde termijn in Groningen ook mijn laatste in de Groningse raad zal zijn. Mocht onverwachts toch opvolging in het Europees Parlement nodig zijn op termijn, dan zal ik mijn zetel daar accepteren."

De kandidatenlijst van GroenLinks voor de gemeenteraadsverkiezingen wordt op 3 december vastgesteld.