nieuws

13 aug 2008, 16:04

Wallage presenteert nieuwe veiligheidsmaatregelen Euroborg

FC Groningen gaat zeven maatregelen nemen om de veiligheid van voetbalstadion de Euroborg te vergroten. Ook komt er voortaan voorafgaande aan iedere voetbalwedstrijd in de Euroborg een bespreking over alle veiligheidsmaatregelen. Daaraan nemen gemeente, politie en brandweer deel. Dit staat in het plan van aanpak voor een veiliger FC Groningen-stadion dat burgemeester Jacques Wallage woensdag heeft gepresenteerd. Het is opgesteld naar aanleiding van een brand op de noordtribune kort voor de competitiewedstrijd FC Groningen-Ajax op zondag 13 april.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Kort na de brand vroeg burgemeester Wallage een ‘Auditteam Voetbalvandalisme’ onder leiding van oud staatssecretaris Margo Vliegenthart een onderzoek te doen naar de oorzaak van de brand en naar de vraag of de veiligheidsvoorzieningen adequaat functioneren. Dit team kwam in juli met een aantal aanbevelingen. Het college van B en W van Groningen heeft besloten in te stemmen met alle voorgestelde verbeteringen.
*
FC Groningen heeft ook laten weten akkoord te gaan met aanvullende veiligheidsmaatregelen in de Euroborg. Zo worden trappenhuizen voortaan voorzien van deuren die open gaan door er in de vluchtrichting tegenaan te lopen. Op de tweede ring zijn nooddeuren direct te openen in geval van nood en op de bovenste ring komen blusmiddelen. Volgens Wallage was door het Auditteam al geconstateerd dat de Euroborg al voldeed aan de meest moderne veiligheidsnormen, maar blijken er toch nog verbeteringen mogelijk en is het goed om daar aan te voldoen. Alle fspraken tussen de brandweer en FC Groningen zijn nu schriftelijk vastgelegd waardoor volgens de burgemeester voortaan iedereen precies weet wie waarvoor verantwoordelijk is.