nieuws

06 mei 2008, 10:10

Euroborg-uitgebreid: Groningse gemeenteraad op verkeerde been gezet?

De Euroborg in Groningen kan het aantal zitplaatsen fors uitbreiden. Het aantal stoel wordt met meer dan tien procent vergroot. Dat is mooi nieuws voor FC Groningen en de Euroborg. Maar in het verleden, toen de Groningse gemeenteraad daar naar vroeg, leek dat allemaal niet mogelijk, omdat het publiek niet al te dicht tegen het veld aan zou mogen zitten. ‘Os de gemeenteraad van Groningen misschien op het verkeerde been gezet?’, zo schrijft fractievoorzitter Drewes de Haan van GroenLinks over deze kwestie in zijn weblog in de Digitale Stad Groningen.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

‘Deze week kwam er duidelijkheid over de al eerder aangekondigde uitbreiding van de capaciteit van de Euroborg. Er komen flink wat plaatsen bij, om precies te zijn 2.635, zodat de totale capaciteit op 22.235 zitplaatsen uitkomt. Opmerkelijk is dat voor deze uitbreiding het stadion niet eens echt verbouwd hoeft te worden. De ruimte wordt namelijk gevonden door tussen het veld en de onderste stoeltjes nog 2 rijen stoeltjes bij te plaatsen.

Dit klinkt zo logisch dat menigeen zich af zal vragen waarom dat niet eerder bedacht is. Die gedachte heb ik zelf niet. Integendeel ik vind het juist heel opmerkelijk gezien wat hierover allemaal is gezegd voordat de Euroborg gebouwd werd. Destijds werd in de gemeenteraad door m.n. raadslid Jan Evenhuis (VVD) nogal een punt gemaakt van de afstand van het publiek tot het veld in het nieuwe stadion. Die moest zo klein mogelijk zijn. Naar Engels voorbeeld.

Er is toen nader onderzoek naar gedaan en de uitkomst was dat het publiek zo dicht mogelijk bij het veld kwam te zitten. In de eredivisie zaten alleen bij De Graafschap de supporters nog dichter bij het veld. Het verhaal was toen dat dat daar kon omdat het een historische gegroeide situatie was. Voor nieuwe stadions golden strengere regels en daarom zouden de supporters in de Euroborg niet zo dicht bij het veld kunnen zitten als bij De Graafschap. Jan Evenhuis heeft dat toen maar zo gelaten en heeft zich vervolgens geconcentreerd op het verlengen van het dak van stadion om te zorgen dat de mensen op de eerste rijen ook droog zouden zitten. Met succes, want het langere dak kwam er. Het werd creatief gefinancierd door de extra opbrengsten van een reclamemast in de buurt die er voor verhoogd werd.

We zijn nu dus een paar jaar verder en zomaar ineens worden vier extra rijen stoelen voor de onderste rij stoeltjes gezet. Over regels hierover van de KNVB of van wie dan ook, wordt nu met geen woord gerept. Misschien zijn die wel veranderd en anders zijn we destijds op het verkeerde been gezet. Wie het weet mag het zeggen. Wat wel duidelijk is dat de vier nieuwe rijen het zonder dak boven hun hoofd moeten doen, want een nieuwe dakverlenging zit er niet in. “

(Bron: www.dsg.nl )