nieuws

09 nov 2009, 20:08

Essent gaat omvangrijk windpark ver uit de kust bouwen- grootste producent van duurzame energie in Nederland

Energiebedrijf Essent gaat een omvangrijk windpark ver uit de kust bouwen. De definitieve vergunning is door het ministerie van Verkeer en Waterstaat via RWE verleend aan Essent. Met het samengaan van RWE en Essent worden alle windactiviteiten in Nederland onder de naam van Essent uitgevoerd. Hiermee versterkt Essent haar positie als grootste producent van duurzame energie in Nederland.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

De eerste stap op weg naar het realiseren van het windpark 'Tromp' is het plaatsen van een meetmast ver op zee. Ook daarvoor heeft Essent via RWE de benodigde vergunning in handen. De meetmast wordt in 2010 geplaatst en levert informatie over windsnelheden en -patronen. De meetgegevens zijn belangrijk voor het realiseren en optimaliseren van het windpark. De meetmast wordt 85 kilometer buiten de kust van IJmuiden geplaatste en ligt 500 tot 1.000 meter ten zuidwesten van het geplande windpark Tromp. Op deze afstand is het windpark vanaf de kust niet te zien. Met de bouw van het park zal vermoedelijk in 2013/2014 worden begonnen.

Het windpark Tromp krijgt een beoogde capaciteit van 300 megawatt (MW) en bestaat uit 59 windmolens van 150 meter hoog. Om de stabiliteit en de veiligheid van de tot nu toe grootste windmolens op de Noordzee te waarborgen, worden de molens voorzien van een zware betonnen voetconstructie. Deze constructie is een primeur voor Nederland. Essent bouwt in Nederland het eerste windpark waarvoor niet geheid wordt. De investeringen in het windpark bedragen circa 1 miljard euro. De definitieve beslissing over de investeringen wordt genomen zodra duidelijkheid is over de subsidie van de overheid. De subsidie-aanvraag start in het eerste kwartaal van 2010. De toekenning van de subsidies wordt in het tweede kwartaal van 2010 bekend.

Duurzaamheidsconvenant
Met de realisatie van het windpark Tromp geven Essent en RWE uitvoering aan het duurzaamheidsconvenant dat op 12 mei 2009 is gesloten tussen beide energiebedrijven. In het duurzaamheidsconvenant zijn afspraken gemaakt over duurzame energieproductie in Nederland. In de periode 2009 - 2013 worden vele miljarden geïnvesteerd in wind op zee en op land, de bouw en modernisering van energiecentrales, grootschalige meestook van biomassa en de afvang en opslag van CO2 (CCS) in Nederland.


Over Essent
Essent is de grootste producent van duurzame energie in Nederland en levert elektriciteit, gas en warmte aan particuliere en zakelijke klanten. De onderneming beschouwt Nederland en België als haar thuismarkt.
In 2008 noteerde Essent een omzet van EUR 9,0 miljard en een netto resultaat van EUR 887 miljoen. De totale productiecapaciteit van de centrales en windparken van Essent bedraagt 6.000 MW. Van alle in Nederland duurzaam geproduceerde stroom neemt Essent 27 procent voor haar rekening. Bij Essent werken 5.000 mensen. Meer informatie is te vinden op http://www.essent.eu
Essent maakt deel uit van het internationaal opererende RWE.
Met een omzet in 2008 van EUR 42,5 miljard en 66.000 medewerkers is RWE een toonaangevende Europese leverancier van elektriciteit en gas. RWE levert in Europa elektriciteit en gas aan meer dan 30 miljoen klanten. Daarmee behoort RWE tot de top 5 van Europese energiebedrijven. RWE investeert gemiddeld minstens EUR 1 miljard per jaar in Europese duurzame energieprojecten. Essent en RWE willen de komende jaren samen 20.000 MW aan duurzame energieproductie ontwikkelen.