nieuws

27 jun 2008, 17:05

Essent Netwerk wordt Enexis

Essent Netwerk, verantwoordelijk voor de ontwikkeling, het onderhoud en het beheer van het distributienetwerk van Essent, gaat vanaf begin 2009 verder onder de naam ENEXIS. Dit werd gister na een speciale aandeelhoudersvergadering van het energiebedrijf bekend gemaakt. De aandeelhouders van Essent stemden gister in met de strategie van het commercieel bedrijf van Essent om op termijn aansluiting te zoeken bij een internationale partner. Dit past in de lange termijn strategie van Essent die uit gaat van de noodzaak voor het bereiken van een krachtige positie op de Europese energiemarkt.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Het bereiken van serieuze schaalgrootte is essentieel voor Essent en haar klanten. Prijsstabiliteit en leveringszekerheid voor de klant zijn, tegen het licht van schaarste van grondstoffen en productievolumes, alleen optimaal te realiseren bij voldoende omzetvolume en schaalgrootte. Bovendien draagt een toegenomen schaalgrootte bij aan het vergroten van de betaalbaarheid en de betrouwbaarheid van de energielevering en de verduurzaming die Essent hoog in het vaandel heeft staan.

In de situatie van een samenwerking met een strategische partner zal het aandeel van de aandeelhouders verwateren en begeven de aandeelhouders zich op een speelveld van een bedrijf met een sterk internationaal karakter. De beïnvloedingsmogelijkheden zullen dan afnemen en de financiële risico's nemen toe. Om een dergelijke situatie te vermijden, is vervreemding van aandelen op een voor Essent en de aandeelhouders goed gekozen moment noodzakelijk. De aandelen van het netwerkbedrijf, dat per 1 januari a.s. onder de naam Enexis verder gaat, dienen in overheidshanden te blijven. Ten aanzien van het netwerkbedrijf hebben de aandeelhouders aangegeven dat deze over voldoende investeringsruimte en ondernemersschap dient te beschikken.

Essent is met een jaaromzet in 2007 van EUR 7,4 miljard het grootste energiebedrijf van Nederland. Essent levert elektriciteit, gas en warmte aan huishoudelijke en zakelijke klanten. Essent is actief in de gehele energieketen: van de productie van energie tot en met de levering aan eindverbruikers. De onderneming beschouwt Nederland als haar thuismarkt, maar heeft intussen ook een aanzienlijke marktpositie opgebouwd in Duitsland en is in toenemende mate actief in België. De milieutak van het concern verwerkt afval tot energie en reststromen. Bij Essent werken circa 11.000 mensen