nieuws

19 nov 2001, 00:12

Eric Breukink verkent parcours ‘Giro’ in Groningen

Ja, hoor: het is nu echt definitief: Groningen wordt de startplaats van de Giro d’Ítalia. Dat is zaterdag in Milaan bekend gemaakt tijdens een persconferentie. De binnenstad van Groningen stond zaterdagmiddag ook al in het teken van de Giro. Wereldberoemde renners gingen alvast het parcours verkennen.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Groningen was zaterdag al helemaal in de ban van de Giro d’Italia 2002, die komend voorjaar in Groningen van start gaat. Startplaats is het Groninger Museum, omdat deze is ontworpen door een Italiaanse architect en daarmee een schitterende achtergrond vormt voor de tientallen televisiereportages. Erik Dekker, Erik Breukink, de Italiaan Claudio Chiapucci en de Groninger Niels Scheuneman behoorden tot de beroemde renners die zaterdag al door Groningen fietsten.
De start was op de Grote Markt en de wielrenners gingen onder meer via het Schuitendiep en het Noorderplantsoen naar de finish, tussen het Centraal Station en het Groninger Museum.
Dat de Giro niet in Italië zelf start heft te maken met de komst van de Euro. Het is aan een sterke lobby van journalist Dick Heuvelman te danken dat de keuze is gevallen op Groningen. Heuvelman liet de Italianen keer op keer weten dat Groningen, met haar vele door Italiaanse architecten ontworpen gebouwen, de meest geschikte startplaats zou zijn.