nieuws

11 nov 2008, 09:09

EO sluit Groningse homo uit van 40 Dagen Zonder Seks

De EO heeft een 25-jarige Groninger uitgesloten van deelname aan het televisieprogramma 40 Dagen Zonder Seks, omdat hij homoseksueel is. De Evangelische Omroep moest zich hiervoor maandagmiddag verantwoorden bij de Commissie Gelijke Behandeling.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

De Groninger had zich in januari aangemeld voor het tweede seizoen van het reallifeprogramma waarin de EO losbandige jongeren volgt die zich veertig dagen onthouden van seks. Na een telefonisch intakegesprek wees de omroep de op seks beluste student in maart af op grond van zijn seksuele geaardheid. De man zei maandag te willen testen of de EO tolerant is tegen homoseksuelen, terwijl hij zijn deelname ook als een uitdaging voor zichzelf zag.

Volgens jurist Gijsbert Rietkerk van de EO vloeide de afwijzing niet voort uit de christelijke identiteit van de omroep. Het was volgens hem puur een vakmatige en redactionele afweging van de programmamakers. Hij betoogde dat de commissie zich onterecht bemoeit met de redactionele inhoud van tv-programma's. ,,U begeeft zich op het gebied van vrijheid van meningsuiting.''
De jurist zei dat het beleid was van de programmamakers om homo's uit te sluiten van deelname. ,,Als ook een homo meedoet, trekt dat als een magneet de aandacht van de pers en belangenverenigingen. De reactie zou kunnen zijn dat de EO homo's stigmatiseert en moraliserend bezig is. Die discussie en uitleg gaat ten koste van de focus van dit programma, waarin we juist duidelijk willen maken dat er ook nog zoiets is als intimiteit en liefde.''

Programmamaker Michiel Gouman legde uit dat de succesformule wordt 'overbelast' als ook homo's meedoen. ,,Zelfs EO-jongeren die willen bewijzen dat niet alle jongeren er een vrije seksuele moraal op nahouden, mogen niet meedoen'', aldus Gouman.

Tijdens de zitting bleek dat de EO ook uiterst voorzichtig is met het selecteren van moslimkandidaten, om weer een andere reden. De EO wil moslims namelijk tegen zichzelf in bescherming nemen, omdat de omgeving van de kandidaten heftig kan reageren zodra de moslimkandidaat als oversekst op de televisie wordt geportretteerd.

De commissie doet binnen acht weken uitspraak.