nieuws

05 jan 2002, 00:12

Enorme zwerfkei uit Delfzijl gestolen

Onbekenden hebben een zwerfkei van 4600 kilo gestolen. De steen lag tot voor kort bij de haven van Delfzijl. Dat meldt initiatiefnemer M. Aslander van het project Gathering Stones.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Aslander kwam zaterdagochtend met zo'n dertig scouts uit Groningen en Drenthe naar Delfzijl om de enorme zwerfkei met menskracht te verslepen richting Borger. Enkele honderden scouts gaan komende zomer in deze Drentse plaats op primitieve wijze een hunebed bouwen. Het verslepen van een van de hunebedstenen van Delfzijl naar Borger is de voorbode van dit project. Zaterdag zou de eerste vier kilometer van het traject door Groningen en Drenthe worden afgelegd met behulp van rollende boomstammen.
Aslander heeft inmiddels bij de politie aangifte gedaan van diefstal. De projectleider vermoedt echter dat het om een traditionele Friese oudejaarsstunt gaat: ,,Een buurtbewoner heeft vorige week zaterdagochtend in alle vroegte een hijskraan gezien, die na een kwartier al weer weg was. Het kenteken verwijst naar een Fries bedrijf, dat wel vaker wordt ingeschakeld door een oudejaarsvereniging.''
Aslander hoopt op korte termijn duidelijkheid te krijgen over de verblijfplaats van de enorme zwerfkei en wacht de berichten uit Friesland af. Hij wil niet bevestigen dat het hem goed zou uitkomen als de steen straks opduikt op de plaats van bestemming in Borger. Het is volgens Aslander juist de bedoeling van het project om te zien of de enorme zwerfstenen met menskracht kunnen worden versleept, zoals de hunebedbouwers dat enkele duizenden jaren geleden moeten hebben gedaan.