nieuws

14 apr 2008, 14:02

Enorme vlam moet gezorgd hebben voor brand in Euroborg

De ontstekingsbron van het vuur dat zondagmiddag op de tribunes van FC Groningen woekerde moet wel heel flink geweest zijn om al die stoelen in de brand te krijgen. Dat zegt Frank Jacobs van adviesbureau DGMR maandag. Hij adviseerde op het gebied van brandveiligheid tijdens het ontwerp en de bouw van de Euroborg.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

,,We hebben de plastic stoelen uitvoerige getest bij TNO in Rijswijk”, legt Jacobs uit. ,,We zijn hierin zelfs verder gegaan dan normaal, door ook een soort openhaardvuur met houten blokken onder de stoelen aan te steken. Het vuur sloeg zelfs hierbij niet over naar de andere stoelen. De ontstekingsbron moet zondag dusdanig groot geweest zijn om al die stoelen in de brand te krijgen.” Jacobs is blij dat ervoor gekozen was de stoelen zo uitvoerig te testen. ,,Anders had het allemaal nog veel erger kunnen zijn.”
*
Hoewel in de voorschiften staat dat bij calamiteiten iedereen binnen zes minuten het stadion verlaten moet kunnen hebben, via looppaden en vier deuren in de hoeken, was dit zondag niet het geval. Omdat de evacuatie niet vlot verliep, sprong een aantal supporters in paniek het veld op. ,,In de ontwerpvoorschriften wordt echter geen rekening gehouden met blinde paniek”, legt Jacobs uit. ,,Dat gebeurt nooit bij ontruimingsberekeningen.”
*
Op de getuigenverklaringen dat de nooddeuren niet open gingen reageert Jacobs: ,,Ik was er niet bij en buig me ook niet over de dagelijkse gang van zaken in het stadion, maar wat ik wel weet is dat in de voorschriften staat dat de deuren zonder sleutel te openen zouden moeten zijn.”