nieuws

25 feb 2002, 00:12

Enorme belangstelling voor stemwijzer Groningen op internet

De belangstelling voor een stemadvies in Groningen op internet overtreft alle verwachtingen.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

De Groningse stemwijzer op internet heeft voor de komende gemeenteraadsverkiezingen al tienduizend stemadviezen gegeven. Landelijk is de site 26 duizend keer gebruikt. Dat is meer dan bij de laatste Tweede Kamerverkiezingen. De site stemwijzer.nl is een initiatief van het door het Rijk gefinancierde onafhankelijke Instituut voor Publiek en Politiek (IPP). Kiezers kunnen er naar aanleiding van een aantal vragen een op maat gemaakt stemadvies inwinnen of verkiezingsprogramma’s vergelijken. De stemwijzer adviseert voor gemeentelijke, provinciale, landelijke en Europese verkiezingen.
Dit jaar doen tien gemeentes mee. De belangstelling is in Groninger verreweg het grootst. Volgens de gemeente komt dat vooral door de grote bekendheid in de stad, vooral onder studenten.
Het gebruik van de stemwijzer neemt sinds de kamerverkiezingen van 1994 gestaag toe. Dat komt volgens het IPP door het toenemende gebruik van internet. Het IPP verwacht dat bij de komende kamerverkiezingen tegen de honderdduizend kiezers de stemwijzer zullen raadplegen.