nieuws

24 okt 2002, 00:12

Enorme belangstelling voor proces tegen verdachte moord op Groningse prostituees

Bij de Rechtbank in Groningen is vanmorgen onder enorme belangstelling vande media het proces begonnen tegen de man die wordt verdacht van moord op drie prostituees.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Willem van E. die verdacht wordt van de gewelddadige moord op drie prostituees, moet vandaag voor de rechter verschijnen. Het is twaalf jaar na zijn vrijlating dat de 61-jarige man uit Harkstede opnieuw voor de rechter staat. Toen werd hij veroordeeld voor het doden van twee vrouwen. De rechtszaak begint om 10.00 uur. De belangstelling vanuit de media is groot. De rechtszaak wordt door veertig journalisten uit het hele land bijgewoond. De politie arresteerde Van E. vorig jaar november, op verdenking van de moord op de 34-jarige prostituee Sasja Schenker. Haar stoffelijk overschot werd in juli van dat jaar gevonden in het Slochterdiep, niet ver van Harkstede, de woonplaats van Van E. Kort na zijn arrestatie bekende de verdachte de vrouw te hebben gewurgd, nadat zij hem haar diensten had verleend in zijn boerderijtje.
Van E. bekende tevens de moorden op Schenkers collega's Annelies Reinders (31) en Michelle Fatol (23). Voor de politie in Groningen een succes, want in de jaren negentig is het prostitutiecircuit in de stad met een zekere regelmaat opgeschrikt door moord en doodslag.
In 1975 werd Van E. veroordeeld tot achttien jaar celstraf en tbs, wegens verkrachting en moord op twee vrouwen. De rechtbank in Groningen heeft Van E. opnieuw laten onderzoeken door gedragsdeskundigen. De resultaten daarvan worden donderdag bekendgemaakt.
Van E. riskeert maximaal een levenslange gevangenisstraf of een zeer langdurige celstraf in combinatie met tbs.